A román szenátus külügyi bizottságának elnöke nem szeretné, ha parlamenti vita tárgyává válna a magyar státustörvény – derült ki Gheorghi Prisacaru keddi nyilatkozatából.

A román felsőház külügyi bizottságának elnöke leszögezte: Románia parlamentje nem vitatja meg a státustörvényt, “csupán a kormánynak azokat az esetleges intézkedéseit, amelyek azt a célt szolgálnák, hogy a szóban forgó jogszabály alkalmazhatatlanná váljék Románia területén”.

– Nem áll szándékunkban megvitatni a státustörvényt, ez nem a mi dolgunk – jelentette ki Prisacaru, majd hangsúlyozta: Mi csak azokat az esetleges intézkedéseket tárgyaljuk meg, amelyeket a kormány terjeszt majd elő annak érdekében, hogy Romániában ne lehessen hatálya a törvénynek.

Prisacaru úgy vélekedett, hogy a törvény romániai alkalmazását megakadályozó intézkedésekről szóló esetleges vita nem kelt majd feszültséget a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között, s nem áll fenn annak a kockázata, hogy megromoljon a két párt közötti viszony.

– Az RMDSZ távlati érdekei sokkal fontosabbak, mint a romániai magyar kisebbségnek jelentéktelen kedvezményeket nyújtó státustörvény – mondta a román szenátus külügyi bizottságának elnöke.