Az RTL Klub televíziós csatorna információi szerint szabálytalan bányászati tevékenységet folytatott az M3-as autópályát építő konzorcium két alvállalkozója.

A miskolci Bányakapitányság tavaly ősszel azt állapította meg, hogy az épülő autópályától néhány kilométerre szabálytalan bányászati tevékenységet végeztek, később azonban a Földhivatal és a Közlekedésfelügyelet állásfoglalása alapján visszavonták véleményüket. A Bányakapitányság egyik geológusa szerint azonban tény, hogy szabálytalanság történt.

Az épülő M3-astól alig néhány kilométerre, tavaly ősszel bányászati tevékenység nyomaira bukkant a miskolci bányakapitányság egy konkurens bánya bejelentése alapján. A helyszíni szemle után egy levélben azt írták: “A Bányakapitányság (…) megállapította, hogy a területen bányászati tevékenységként megítélhető kitermelés történt.” A területen egyébként az M3-ast építő konzorcium két alvállalkozójának gépei dolgoztak, a kitermelt anyagot az M3-asra szállították. A Bányakapitányság vizsgálatakor megkereste a Földhivatalt és a Közlekedésfelügyeletet is. Az ő iránymutatásuk alapján végül azt állapították meg: a terület a Nemzeti Autópálya Részvénytársaságé, így az ott végzett munka mégsem minősül bányászati tevékenységnek. A miskolci bányakapitányság így végül szabálysértés híján bírságot sem szabott ki – hangzott el az RTL Klub hétfő esti híradójában.

“Én ezt inkább szabálytalanságnak venném, és nem illegális tevékenységnek, tény, hogy nem volt minden rendben, csak a jogszabályok útvesztőiben meg az építési engedélyek útvesztőiben elég könnyű megkavarodni – mondta el Kasó Attila a Bányakapitányság geológusa az RTL Klub hétfő esti híradójában.