Egy bírósági döntést követően a Szövetségi Nyomozóhivatalnak fel kell fednie, hogy milyen módszerrel készített másolatot az állítólagos maffiózó, Nicodemo Scarfo számítógépén található titkos dokumentumokról.

Mint arról az Origo már beszámolt, Scarfo ügyvédei azután indítottak eljárást az FBI helyi irodája ellen, hogy kiderült, a nyomozók a szükséges engedély hiányában szerezték meg az üzletember saját számítógépének jelszavát.

Az FBI munkatársai korábban csak annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy a házkutatási parancs alapján átfésülték Scarfo komputerét, amelyen titkosított mappákat találtak. A nyomozók a védelem feloldásához szükséges jelszót a billentyűleütések figyelésével csípték el.

A titkosított adatokból terhelő bizonyítékok kerültek elő, amelyeket a nyomozóhatóság megpróbált felhasználni a csalással, zsarolással és illegális kölcsönzéssel vádolt Scarfo ellen. A férfi ügyvédei azonban arra kérték a bíróságot, hogy ne fogadja el a számítógépről előkerült dokumentumokat, mivel azok megszerzéséhez az FBI nem kérte a szükséges bírói engedélyeket.

A Scarfo által indított perben a bíróság most kimondta, hogy az FBI-nak minden részletet közölnie kell arról az elektronikus megfigyelőrendszerről, amelyet felhasznált a maffiakapcsolatairól ismert férfi ellen folyó nyomozás során.

Megfigyelők szerint az ügy precedens értékű döntéssel fog záródni, mivel ez az első nyilvánosságra került eset, ahol az FBI nyomozói házkutatási parancs alapján nézték át valakinek a személyi számítógépét.

Civiljogi aktivisták ráadásul hónapok óta bírálják a hivatalt, amiért olyan megfigyelőrendszert dolgozott ki, amelyekkel akár az internetszolgáltatókon átmenő adatforgalmat is szűrni lehet. A szervezetek úgy vélik, az ilyen szoftverek és hardvereszközök súlyosan megsértik az egyes esetekben vétlen polgárok személyiségi jogait, valamint teret adnak a visszaélésekre.

Ugyanakkor egy idén készült felmérés szerint az amerikaiak a bűnözés visszaszorítása érdekében támogatják az FBI fejlesztéseit és kevéssé törődnek azzal, hogy a címzetten kívül esetleg másvalaki is elolvassa az e-mailjeiket.