A II-III. kerületi ügyészség vizsgálja a Tarlós István III. kerületi polgármester ellen a Pepsi Sziget Fesztivál meleg-programjai ügyében tett feljelentést – közölte Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán az MTI érdeklődésére.

Kedden még arról tájékoztatott a szóvivő, hogy a területileg illetékes rendőrkapitányságé az ügy. Ám Simon Tamás III. kerületi kapitány szerdán egy internetes újságnak már azt nyilatkozta: amennyiben felszólítanák őket a nyomozásra, elfogultságot jelentenek be; nem nyomoznak saját polgármesterük ellen.

Borbély Zoltán az MTI-nek elmondta: amennyiben a feljelentés vizsgálata után a II-III. kerületi ügyészség szükségesnek tartja nyomozás, illetve feljelentés-kiegészítés elrendelését, úgy mérlegelni fogja azt a körülményt is, hogy a rendőrkapitány előzetesen, a sajtóban elfogultságra hivatkozott.Tarlós Istvánt a Habeas Corpus Munkacsoport elnevezésű jogvédő szervezet jelentette fel hivatali visszaélés bűntettének gyanújával.

A civil szervezet július 12-i feljelentése szerint az óbudai polgármester önkényesen, pusztán a homoszexualitással kapcsolatos programok betiltásának vágyától vezérelve fenyegethette meg a Pepsi Sziget Fesztivál szervezőit azzal, hogy ha a kifogásolt rendezvényeket megtartják, veszélybe kerül a fesztivál egésze, mi több, a jövő évre vonatkozó szerződések aláírása is.

Tarlós István a feljelentés kapcsán korábban elmondta: meglepő lenne, ha fennállna az alapos gyanú, ám erkölcsi értelemben akkor is fenntartja mindazt, amit ebben az ügyben mondott vagy tett.

– Én sem egyénileg, sem csoportosan nem tiltottam ki a homoszexuálisokat a rendezvényről, csupán bizonyos műsorokat nem tartottam kívánatosnak, elsősorban a fiatalkorúak miatt – nyilatkozta júliusban a polgármester.

Az ügyészség hosszasan vizsgálta, melyik szervezeti egysége fogjon hozzá az ügyhöz. Felvetődött annak a lehetősége is, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz kerül a feljelentés.A melegszervezetek által kifogásolt megállapodás-kiegészítést – amelyet július 10-én írtak alá egyik részről a Pepsi Sziget Fesztivál szervezői, másik oldalról pedig többek között a III. kerületi polgármester és a III. kerületi rendőrkapitány – utóbb a szervezők felmondták.

A tiltakozást kiváltott dokumentumban a következő passzus szerepelt: “az évek óta sikeres Pepsi Szigeten a fiatalkorúak védelmében, de a másként gondolkodók biztonságának érdekében is, semmi néven rendezett homoszexuális jellegű felvilágosító, vagy egyéb címen folytatott műsorok nem lesznek.”

A melegszervezetek által kifogásolt megállapodást később, nem jogerősen, a II-III. kerületi bíróság is hatályon kívül helyezte.