A státustörvény miatt recsegni-ropogni kezdett a román hatalom és az RMDSZ között eddig olajozottnak bizonyuló együttműködés – írta a szerdai román sajtó, amely változatlanul felszínen tartja a romániai magyarokra is vonatkozó magyarországi kedvezménytörvényt.A Curentul című napilap Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének egy nyilatkozatát idézve azt írta, hogy “a státustörvény továbbra is viszályt kelt a román politikai életben”.

Az Adevarul és a Cotidianul mellett a Curentul is a BBC román adásában elhangzott Markó-nyilatkozatot ismertetve azt emelte ki az RMDSZ szövetségi elnökének szavaiból, hogy ha a román parlamentben napirendre kerülne a magyar kedvezménytörvény, az “konfliktust robbantana ki az RMDSZ és a többi román politikai erő között, beleértve a kormánypártot is”. Markó hangsúlyozta: az RMDSZ-nek nincs szüksége egy ilyen konfliktusra. Ezt a kijelentést a Cotidianul azzal toldotta meg, hogy megírta: az RMDSZ azzal sem ért egyet, hogy Románia viszonylatában a megyei kormánymegbízottakra (prefektusokra) bízzák a státustörvény “alkalmazását”, ami valójában inkább a jogszabály elgáncsolását eredményezné.

A román lapok ismertették Gheorghi Prisacarunak, a szenátus külügyi bizottsága elnökének “békítgetőbb hangú” nyilatkozatát, de a parasztpártból (PNTCD) annak idején éppen virulens magyarellenessége miatt kikopott és jelenleg a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben honatyáskodó George Pruteanu szenátor “tüzet szító” véleményét is. Míg Prisacaru arra helyezte a hangsúlyt, hogy a kormánypárt nem kívánja megvitatni a státustörvényt a parlamentben, legfeljebb a jogszabály romániai alkalmazását megakadályozó “esetleges kormányzati intézkedéseket”, Pruteanu azt mondta, hogy “a PSD választóinak egy része kezdte megelégelni az RMDSZ vezetőinek azt a régi taktikáját, hogy minduntalan azzal fenyegetőznek: visszakérik a babaruhát és lelépnek”.

Román lapvélemény szerint sem a kormánypártnak, sem az RMDSZ-nek nem érdeke a kedvezménytörvény parlamenti megvitatása. Mindkét párt számol ugyanis azzal, hogy a vita mindkét oldalon csak a radikális erők malmára hajtaná a vizet. A PSD-ben az RMDSZ-szel való együttműködést görbe szemmel nézőkére, az RMDSZ-ben pedig a szövetség vezetőinek a kormánypárttal való “lepaktálást” felhánytorgató “reformpártiakéra” és “radikálisokéra”.Eközben – írták a bukaresti lapok – a Corneliu Vadim Tudor vezette Nagy-Románia Párt (PRM) bejelentette: saját törvénytervezetet terjeszt a parlament elé a státustörvény alkalmazásának megakadályozására.

A Cotidianul Dan Pavel román politikai elemzőt idézve arra figyelmeztetett, hogy a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos kérdések parlamenti megvitatása “nagyon kockázatos” lenne a román kormánypárt számára. – Az ilyesmit úgy lehetne értelmezni, hogy az egész román politikai garnitúra, a román többség valamennyi pártja a Vadim Tudor- és PRM-féle modellt másolja. Ez nagyon rossz jelzés lenne egy olyan ország részéről, amely a NATO-ba igyekszik. Márpedig, ha valami bajod van a szomszédaiddal, lemondhatsz az integrálódásról, különösen ha azok a szomszédok már belül vannak az integráció kerítésén – vélekedett a román politikai elemző.