Panaszt nyújtott be a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szigetszentmiklósi környezetszennyezési üggyel kapcsolatban hozott nyomozást megszüntető határozata ellen Futó Barnabás ügyvéd, aki Székely Zoltán védelmét látja el. Futó Barnabás szerdán az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a feljelentést ismeretlen tettes ellen még januárban tette az előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben lévő Székely Zoltán egykori kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselő.

Ennek nyomán a Pest Megyei Főügyészség márciusban nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének bűntette miatt.

Futó Barnabás hozzátette: Székely Zoltán feljelentése szerint – amit a PMRFK határozata is megerősít – a szigetszentmiklósi csatorna-beruházás során a körülbelül 5-6 ezer tonna feltört aszfalttörmeléket a város területén lévő, ám használaton kívüli szennyvíztisztítóban helyezték el.

– A rendőrség azzal indokolta a nyomozás megszüntetését, hogy a szakvélemény szerint az aszfalttörmelék a jogellenes elhelyezés esetén sem alkalmas környezetszennyezésre – közölte az ügyvéd.

Futó Barnabás szerint azonban a vonatkozó kormányrendelet azt mondja ki, hogy az aszfalttörmelék veszélyes hulladéknak számít, az ügyben megkérdezett szakértő véleménye tehát téves jogértelmezésen alapul.

Az ügyvéd említést tett arról is, hogy a nyomozás során vizsgálták a munkálatokat végző Pest Megyei Víz és Csatornamű Kft.-t, vagyis Balla Dániel cégét. Székely Zoltánt Balla Dániel közreműködésével érték tetten még tavaly ősszel egy nagyobb pénzösszeg átvételekor.