Bár a fogyasztóvédők szerint kifogásolható, jogszabályilag nem vitatható a mellékvízmérő órákra kalkulált külön díj felszámítása azoknak a díjában, akik erről külön dokumentumot írtak alá a szolgáltatóval. Ezekben az esetekben külön kell kifizetnie a lakásban belül felszerelt óra leolvasásának és számlázásának költségét az ügyfeleknek.

Mint a Népszava megírta, a fogyasztóvédők kifogásolták a Fővárosi Csatornázási Művek eljárását, mondván: a leolvasás költsége benne foglaltatik a díjban. – Ez olyan, mintha a közértben felszámítanák a blokk kibocsátásának árát – fogalmazott Újlaki-Vátz László, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szóvivője. Más a helyzet a vízdíj esetén. Az OFE szerint a két helyzet azért más, mert a vízművek ezt korábban aláírt szerződésekre hivatkozva teszi.

A megállapított vízdíj a vízszolgáltatás mellett a bekötési vízmérők alapján történő leolvasás és a számlázás során felmerülő költségeket tartalmazza – tájékoztatta lapunkat Szűcs Gyula, a Főváros Vízművek Rt. ügyfélszolgálati igazgatója. A bekötési vízmérőkre történő számlázás elsősorban a tömbszerű ingatlanoknál okoz nehézséget, mert a számla szétosztása a tulajdonosokra hárul. A problémák jelentős részét pedig a lakók egymás közötti vitája idézi elő. A tulajdonosok fölszereltethetnek mellékvízmérőket, ez segíti a pontos mérést, illetve a fogyasztás elosztását. A mellékvízmérők felszerelése önmagában még nem jelenti azt, hogy arra számlát is készít a vízművek. Erre csak akkor kerül sor, ha a tulajdonos egy nyilatkozatban rögzíti igényét a számlakészítésre. Ez külön szolgáltatásnak minősül, s a fogyasztásért a mellékvízmérő órán mért adatok alapján fizet. A mellékvízmérő szolgáltatás díja havonta 100 forint.