A Pest Megyei Főügyészség kedden tanúként hallgatja meg a házi őrizetben lévő Székely Zoltánt, a szigetszentmiklósi környezetszennyezési üggyel kapcsolatban, amelynek nyomozását a napokban szűntette meg a rendőrség – közölte Futó Barnabás, a politikus ügyvédje hétfőn az MTI-vel.

Elmondta: Székely Zoltánnak a házi őrizetét elrendelő Fővárosi Bíróság engedélyezte a lakhely elhagyását a meghallgatás idejére. Kifejtette: a múlt héten nyújtottak be panaszt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak (PMRFK) a szigetszentmiklósi környezetszennyezési üggyel kapcsolatban hozott, nyomozást megszüntető határozata ellen.

Az ügyvéd megjegyezte: a feljelentést ismeretlen tettes ellen még januárban tette az előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben lévő Székely Zoltán egykori kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselő. Ennek nyomán a Pest Megyei Főügyészség márciusban nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének bűntette miatt. Futó Barnabás hozzátette: Székely Zoltán feljelentése szerint – amit a PMRFK határozata is megerősít – a szigetszentmiklósi csatorna-beruházás során körülbelül 5-6 ezer tonna feltört aszfalttörmeléket a város területén lévő, ám használaton kívüli szennyvíztisztítóban helyeztek el.

– A rendőrség azzal indokolta a nyomozás megszüntetését, hogy a szakvélemény szerint az aszfalttörmelék a jogellenes elhelyezés esetén sem alkalmas környezetszennyezésre – közölte az ügyvéd.

Futó Barnabás szerint azonban a vonatkozó kormányrendelet azt mondja ki, hogy az aszfalttörmelék veszélyes hulladéknak számít, az ügyben megkérdezett szakértő véleménye tehát téves jogértelmezésen alapul.

Az ügyvéd említést tett arról is, hogy a nyomozás során vizsgálták a munkálatokat végző Pest Megyei Víz és Csatornamű Kft.-t, vagyis Balla Dániel cégét.

Székely Zoltánt Balla Dániel közreműködésével érték tetten még tavaly ősszel egy nagyobb pénzösszeg átvételekor.