Határozatlan időre ismét elhalasztják a már tíz éve napirenden lévő óvadék intézményének bevezetését. A szakértők állítják: nem kedvez a szervezett bűnözésnek és nem sérti a törvény előtti egyenlőséget sem. Ezért a jogászszakma egységesen támogatja, ám a politikusokat időről időre megosztja a kérdés.

Ismét elhalasztják határozatlan időre az óvadék intézményének bevezetését, bár erre már a rendszerváltozás óta készülnek – értesült a Népszava. Legalábbis ezt javasolja az igazságügyi tárca a büntetőeljárási törvény módosításáról szóló javaslata, amelyről augusztus végén tárgyal a kormány. A jogászszakma egységes az új jogintézmény támogatásában, ám a politikusokat időről időre megosztja a kérdés. A legfőbb ellenérvek szerint az óvadék leginkább a szervezett bűnözésnek és a tehetősebbeknek kedvezne. Ez utóbbinak köszönhetően pedig sérülne a törvény előtti egyenlőség alkotmányos követelménye.

A legutóbbi büntetőeljárási törvényben – ami 2003. január elsején lép hatályba – még szerepel az óvadék mint egy, az előzetes letartóztatást kiváltó jogintézmény. E szerint kizárólag abban az esetben, ha a gyanúsított vagy már vádlott szökésétől vagy elrejtőzésétől nem kellene tartani, a letartóztatás kiváltható anyagi helyzetéhez mérten, bíró által meghatározott óvadék letételével. Az összegnek olyan magasnak kell lennie, ami reálissá teszi, hogy a gyanúsított nem bújik ki a büntetőeljárás alól. Nem élhet az óvadék kínálta lehetőséggel az, aki olyan szándékos bűncselekményt követett el, amit a törvény nyolc évnél súlyosabban büntet vagy ha azt bűnszövetségben, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, fegyveresen vagy esetleg kiskorú sérelemére követte el.

Magyarországon jelenleg ötezer ember ül előzetes letartóztatásban, ami jelentős költséget jelent az államnak. Magas az arány a lakossághoz számához képest – mondja Tóth Mihály egyetemi tanszékvezető tanár. Óvadékkal ez a szám a harmadával csökkenhetne. Kétségtelen, hogy vannak negatív elemei, de sokkal több racionális érv szól a bevezetése mellett. Nem igaz például, hogy a szervezett bűnözésnek kedvez, hiszen ezt a bűnözői kört azt általuk elkövetett bűncselekmények típusa és súlya miatt eleve kizárja a törvény a kedvezményezettek köréből. A személyre szabott összegű óvadéknak köszönhetően senkit nem ér hátrány anyagi helyzete miatt – véli Tóth Mihály. – Ami más, modern demokráciában egyértelműen bevált, nálunk is csak hasznos lehet – Bánáti János, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint. Minden lehetőséget meg kell fontolni, amivel az előzetes letartóztatás kiváltható. Ennél ugyanis nincs rosszabb a gyanúsítottak számára.