Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) augusztus 21-én kezdi meg a Magyar Szocialista Párt és a Független Kisgazdapárt ellenőrzését – nyilatkozta Szávai Tamást, az ÁSZ-nak a pártokat és társadalmi szervezeteket ellenőrző osztályának vezetőjétől. A vizsgálat várhatóan ez év decemberében zárul le. Utána röviddel nyilvánosságra is hozzák az eredményeket, vagyis mintegy négy hónappal a választások előtt. A választásokig nem terveznek több ellenőrzést egyik pártnál sem.

Az ÁSZ rendszeres időközönként vizsgálja a pártok gazdálkodását. Most készült el az a jelentés, amely az Agrárszövetség és a Magyar Demokrata Néppárt 1998-99. évi gazdálkodását értékeli. Míg az előbbinél kevesebb, az utóbbinál több hiányosságot állapítottak meg. A vizsgálatot törvényességi és gazdálkodási szempontból folytatták. A számvevőszék ellenőrizte a belső szabályozás szerinti működést, a párttörvény és a számviteli törvény betartását is.

Az Agrárszövetségnél néhány apróbb szabálytalanságot találtak a működésben, míg az MDNP esetében már jóval több hiányosságra bukkantak a számvevőszék munkatársai. Közülük azonban egyik sem volt olyan mértékű, hogy eljárást kellett volna kezdeményezniük, bár a szabálytalanságok megszüntetésére felszólították a szervezetet. 1999-ben például nem megfelelő módon bizonylatoltak és könyveltek egy gépjárműcserét. Az ÁSZ vizsgálata szerint sérültek a számviteli törvény, valamint a párttörvény rendelkezései, és megsértették az alapszabályt is. Nem végeztek szabályszerű leltározást, és nem voltak nyilvántartva a tartozások és a követelések sem. A sok szabálytalanságot a számvevőszék illetékese szerint az MDNP jóhiszeműen követte el, ugyanis náluk még csak most vizsgálódtak először, ezért a párt működésével kapcsolatban nem lehetett olyan nagy rutinjuk.