Demszky Gábor szerint Peter Tufo volt amerikai nagykövet másfél évvel ezelőtt tájékoztatta Orbán Viktort arról, hogy a MiG típusú harci repülőgépek felújításának ügyében felmerült a korrupció gyanúja.

A főpolgármester a volt nagykövettől szerzett információira hivatkozva az MTI-nek szerdán
elmondta: Peter Tufo az FBI által Magyarországon lefolytatott vizsgálat alapján anyagokat adott át a miniszterelnöknek és a kormány illetékes tagjainak a korrupcióval kapcsolatban.

A szabad demokrata politikus szerint az ügyben indult nyomozás. Hozzátette: másfél éve vár arra, hogy a miniszterelnök vagy a titkosszolgálat előáll a nyomozásról szóló anyaggal, és az ügyészségi vizsgálat elindul.

Demszky Gábor leszögezte: azt szeretné, ha nem a Fidesz-kisgazda politikai játszma kérdése lenne az, hogy mikor derül fény az igazságra, hanem ezekben az ügyekben az igazságszolgáltatás oly módon járna el, ahogy azt a köz érdeke megkívánja.
AZ EGYKORI NAGYKÖVET MEGLEPETÉSSEL ÉRTESÜLT DEMSZKY NYILATKOZATÁRÓL.

Peter Tufo, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: meglepetéssel értesült a MiG-felújítással kapcsolatban Demszky Gábor által adott nyilatkozatról, amelyben a budapesti főpolgármester tőle, Tufótól származó információkra hivatkozott. Peter Tufo kijelentette: nem kívánja nyilvánosan kommentálni korábbi saját magánbeszélgetéseit, amelyeket magyar illetékesekkel – akár Orbán Viktor miniszterelnökkel, akár Demszky Gáborral – nagykövetként folytatott.

Tufo mindazonáltal leszögezte: “nem nyújtottam át írásos dokumentációt a miniszterelnöknek azzal a szerződéssel kapcsolatban, amelyet a magyar honvédelmi minisztérium írt alá” orosz és német cégekkel az orosz MiG-29-esek korszerűsítésének ügyében. Az FBI pedig soha semmilyen módon nem folyt bele ebbe a kérdésbe, nem végzett vizsgálatot – tette hozzá a volt nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy írásos dokumentumok átadása nélkül beszélt-e erről Orbán Viktorral, az ex-nagykövet elmondta: erről a szóban forgó ügyről nem, de “a MiG-29-esekről és az (amerikai) F-16-osokról általánosságban” beszélt a magyar miniszterelnökkel, “anélkül, hogy ezen üggyel kapcsolatban bármilyen korrupciós vonatkozás szóba került volna”.

Peter Tufo elmondta azt is: abban az időben valóban “voltak olyan híresztelések és állítások, amelyek szabálytalanságokra vonatkoztak a MiG-29-es szerződéssel kapcsolatban”, de ezeket ő nem kívánja kommentálni. Nem kívánja kommentálni azt sem, hogy az említett híresztelésekről és állításokról folytatott-e magánbeszélgetést magyar személyekkel.