Állampolgársági vizsgát szerzett a főtanácsadó

A rendőrség vesztegetés, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt vádemelési javaslatot tett az Országgyűlés Önkormányzati és Rendészeti Bizottságának egykori főtanácsadója ellen, aki több százezer forintért szerzett állampolgársági vizsgát igazoló papírt. A nyomozást még tavaly novemberben kezdte meg az ORFK a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján.

A rendőrség vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást abban a korrupciós ügyben, amelyben az Országgyűlési Hivatal egykori munkatársát azzal gyanúsítják, hogy 150-250 ezer forintért cserébe illegálisan szerzett állampolgársági vizsgát igazoló okmányokat – hangzott el az ORFK keddi sajtótájékoztatóján. A B. László elleni vizsgálatot a Nemzetbiztonsági Hivatal tavaly novemberi feljelentése nyomán kezdték meg.

Más ment el az állampolgársági vizsgára

Az Országgyűlés Önkormányzati és Rendészeti Bizottságának főtanácsadója számos külföldinek egyszerűsítette meg a hosszas procedúrát, amely egy állampolgárság megszerzéséhez szükséges. Felajánlotta, hogy előteremti azt a vizsgát igazoló papírt, amely a kérelemhez szükséges. A szóbeli és írásbeli megmérettetésre így V. Tamás ment el, míg az ügyfelekkel többnyire W. Anikó tartotta a kapcsolatot. Az elsőszámú gyanúsított ezen kívül a rendészeti bizottság eljárását színlelve a közigazgatási hivataloknál információkat szerzett arról, hol tart a kedvezményezettjeinek kérelme.

Az ügyben összesen tizenegy gyanúsított van, köztük egyiptomi, román, líbiai és szíriai állampolgárok is, akik éltek a felajánlott lehetőséggel. Nekik természetesen esélyük sem lesz arra, hogy magyar állampolgárságot szerezzenek, hiszen büntetőeljárás folyik ellenük. A rendőrség vesztegetés, hivatali visszaélés és közokirat-hamísítás miatt javasolta a vádemelést ellenük.