A Legfelsőbb Bíróság (LB) helybenhagyta a Globex-ügyben Vellai Györgyi és Vajda László vádlottak két és fél évig tartó letartóztatásának megszüntetését – közölte Lomnici Zoltán, az LB szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Ezzel jogerőre emelkedhetett a Fővárosi Bíróság augusztus elsejei előkészítő ülésén meghozott végzése, amely egyébként már akkor végrehajtható volt.

Vellai Györgyi, a cégcsoport egykori vezérigazgató-helyettese és Vajda László, a Globex volt tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója azóta szigorított házi őrizetben várhatja, hogy megkezdődjön a büntető per. Erre várhatóan ebben az évben már nem kerül sor.

A Fővárosi Bíróság két héttel ezelőtti döntését azzal indokolta: folyamatos őrzés mellett házi őrizettel is biztosíthatók az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok. Az ügyészség ugyanakkor fellebbezett a döntés ellen, mert álláspontja szerint a cselekmény tárgyi súlya és egyéb okok miatt továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A Legfelsőbb Bíróság a fellebbezést elutasította.

A házi őrizet szigorított fokozata azt jelenti, hogy a két vádlott a határozatban megjelölt lakcímet csak meghatározott célból és meghatározott időtartamra, a bíróság előzetes engedélyével hagyhatja el. A házi őrizet betartását a rendőrség ellenőrzi.

A Globex-ügyben az Országos Rendőr-főkapitányság 1998-ban kezdett el nyomozni több mint ötmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó sikkasztás, hűtlen kezelés, csalás és okirat-hamisítás miatt. Vajdát és Vellait 1999. januárjában vették őrizetbe Németországban, és azóta tartották őket fogva.

A Fővárosi Főügyészség ez év júliusában nyújtotta be a vádiratot, amelyben vádlottként szerepel Vellai és Vajda mellett a Globex további öt volt vezetője, továbbá a mintegy 3 milliárd forintos kárt szenvedett Sopron önkormányzata által megbízott könyvvizsgáló, illetve két, a Globex-szel üzleti kapcsolatba került cég vezetője.