Az Országgyűlés Nemzetbiztonság Bizottságának szocialista és szabad demokrata tagjai teljes létszámban jelen lesznek a testület szerdai rendkívüli ülésén, azonban kétséges, hogy a MiG 29-es repülőgépek felújítása kapcsán felmerült, korrupcióra utaló információk vizsgálatára összehívott ülés határozatképes lesz-e – nyilatkozta a testület szocialista elnöke pénteken az MTI-nek. Keleti György elmondta, hogy csütörtökön megkereste őt Kovács Zoltán, a bizottság fideszes alelnöke és jelezte: véleménye szerint a nyári szabadságolások miatt nem biztosítható az ülés határozatképessége.

Az alelnök pénteken beadta javaslatát írásban is, s a házszabályra hivatkozva azt kezdeményezte, hogy a bizottság a soron következő rendes ülésén tűzze napirendre a kérdést.

A szocialista politikus elmondta, hogy Kovács Zoltán érveit és javaslatát nem tudja elfogadni, ugyanis a házszabály hivatkozott rendelkezése a plenáris ülés összehívására vonatkozik, ami ugyan alkalmazható lenne a bizottságok összehívására is, ez esetben ezt nem látja indokoltnak.

Keleti György szerint a bizottság összehívása azért is halaszthatatlan, mert az ügy súlyos nemzetbiztonsági kérdés, s nem engedhető meg, hogy a vadászgépekkel összefüggő információk megvizsgálása bármilyen okból késedelmet szenvedjen.

Mint mondta, a soronkívüliséget az is indokolja, hogy nem zárható ki: az említett információk megvizsgálásának eredménye közvetlenül befolyásolja a Magyar Honvédség légierejének korszerűsítésével összefüggő, közeli döntést.

– A bizottság határozatképességének eléréséhez az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők mellett további két képviselő jelenlétére van szükség – jelezte Keleti György.

Kovács Zoltán az MTI-nek elmondta, azt kérte a bizottság elnökétől: mivel nem biztos, hogy a nyári szabadságok miatt határozatképes lesz a rendkívüli ülés, a témát a rendes ülésen tűzzék napirendre.Hozzátette: az augusztus 22-ére összehívott rendkívüli és a bizottság rendes ülés között mindössze három munkanap van.

Kovács Zoltán szólt arról is, hogy a rendkívüli ülésre vonatkozó szabályozások szerint azt arra a napra kell összehívni, amelyikre a képviselők kérik, de legalább nyolc napon belül kell megtartani.

– A nemzetbiztonsági bizottság rendes ülése még így is hét napon belül, azaz augusztus 28-án lenne – jegyezte meg a politikus.

Mint fogalmazott, ez pusztán csak politikai habosítása a témának.