A BRFK vizsgálati főosztályán tanulmányozzák a Belügyminisztériumnak (BM) a nemzetközi jogosítványokkal kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányságon hivatalból tett bejelentését.

Eiselt György, a BM informatikai helyettes államtitkára az ügyről elmondta: a bejelentést azután tették meg, hogy megjelent egy újságcikk, miszerint egy magáncég nemzetközi jogosítványokat ad ki Magyarországon. A helyettes államtitkár ugyanakkor úgy véli, hogy az ügyben megjelent híradások félrevezetők voltak, s az érintett kft.-től azóta hivatalos információt kaptak tevékenységükről.

A dolog lényege az, hogy a szóban forgó “nemzetközi igazolvány” semmire nem jó, kivéve arra: ha valakinek Magyarországon kiadott vezetői engedélye van. Ez esetben annak hiteles másolatát a közvetítő kft.-n kiküldi az amerikai autóklubnak, majd ezután kap egy kártyát, amellyel az első hat hónap után további fél évet használhatja ott a jogosítványát honosítás nélkül – magyarázta Eiselt György.

Hozzátette: ez nagyjából egy úgynevezett előhonosításnak felel meg. A magyar cég voltaképpen a közvetítő az ügyben, azaz a pénzt nekik kell befizetni, ők továbbítják Amerikába, és ott állítják elő az engedélyeket is, amelyek csakis az Egyesült Államok területén érvényesek – közölte a helyettes államtitkár, aki hozzáfűzte: tehát nem arról van szó, hogy a magyar cég nemzetközi jogosítványokat gyártana, amelynek segítségével külföldön vezetni lehet.