A döntések színvonala nem változott az elmúlt években – közölte Holló András, az Alkotmánybíróság (AB) helyettes elnöke.

Németh János arra a kérdésre, hogy mit szól az ügyészség múlt heti döntéséhez, amely az Alkotmánybíróság határozatára is hivatkozva megtagadta a nyomozást a MIÉP alelnökének többek által kifogásolt kijelentései ügyében, elmondta: ez politikai jellegű kérdés és ilyenekkel az Alkotmánybíróság nem foglalkozik. Hozzátette: tudomása szerint a jogalkotási és jogalkalmazási kérdésekre reagált az igazságügy miniszter.

– Az Alkotmánybíróság hatásköre ilyen jellegű kérdésekre nem terjed ki – szögezte le.A testület elnöke közölte: a tervek szerint a jövő héten kezdik el tárgyalni az úgynevezett lex Répássyt – ez a válaszadás jogintézményét teremtené meg a sajtóban -, amelyet a köztársasági elnök küldött előzetes normakontrollra.

Szólt arról, hogy a tervek szerint még az idén elkezdik tárgyalni azt az eutanáziáról szóló beadványt, amelyet az eredetileg kifogásolt törvény megváltozása miatt idén újból, kiegészítve nyújtottak be.Németh János az MSZP népszavazási kezdeményezése ügyében hozott döntés kapcsán elmondta: nem azt mondták, hogy négy külön lapon kell a kérdéseket feltenni, hanem olyan aláírásgyűjtő megoldást javasoltak, hogy kérdésenként legyen meg a megfelelő aláírásszám.

Az Alkotmánybíróság elnöke az év eddig eltelt időszakát értékelve elmondta: az előző esztendők csökkenéséhez képes idén több beadvány érkezett a testülethez.

Számításai szerint a beadványok száma az év végére eléri az 1500-at.

Megjegyezte, hogy az Alkotmánybíróságnak idén sikerült az 1990-től felgyülemlett ügyhátralék jelentős részét ledolgoznia.

Az Alkotmánybíróságról szóló, a parlament előtt fekvő törvénytervezet kapcsán szólt arról, hogy a javaslatba az előterjesztő belevette az AB észrevételeit.

A törvény – Németh János szerint – bizonyos fokig növelné az AB hatáskörét, így például “a törvényességi követelmények meghatározását legalizálná.”

Kitért arra, hogy az új törvény feltételezhetően tartalmazná azt a rendelkezést, amely biztosítaná az ideiglenes intézkedések lehetőségét.

Ismertetése szerint ez meghatározott időtartamra biztosítaná a jogszabályok hatályba lépésének felfüggesztését.