Ma várhatóan jogosulatlan adatkezelés vétsége miatt nyomozást rendel el Tóth István Zoltán ellen az V. és XIII. kerületi ügyészség – értesült a Népszava. Az Országimázs Központ vezetője ellen annak kapcsán indulhat eljárás, hogy hosszú ideig nem hozta nyilvánosságra annak a bírálóbizottságnak a névsorát, amely győztesnek hirdette a Happy End Kft.-t a 4,2 milliárd forintos országimázstenderen.

Mint ismert, Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Keller László szocialista országgyűlési képviselő hozzá intézett kérdését, amelyben azt tudakolta, büntethető-e az imázsközpont vezetője, amiért adatkezelőként közérdekű információt titkolt el, továbbá 15 napos válaszadási kötelezettségét 120 nap alatt sem teljesítette. (A bírálóbizottság névsorát a Miniszterelnöki Hivatal péntek délután tette közzé honlapján.) Polt Péter úgy ítélte meg, hogy a kérdés csak a tényállás tisztázása után megválaszolható. Ezért az V. és XIII. kerületi ügyészséget bízta meg annak eldöntésével, hogy megállapítható-e bűncselekmény alapos gyanúja vagy sem.

Jogosulatlan adatkezelés vétségét egyébként például az követi el, aki adatkezelőként közérdekű adatot titkolt el. Mindezt a törvény egyévi szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel bünteti. Mivel ez az eset remek példája hivatalból indított eljárásnak szakértők szerint kevéssé valószínű, hogy a legfőbb ügyésszel ellentétben a kerületi ügység nem észleli bűncselekmény alapos gyanúját, és ezért megtagadja a nyomozást.