Egyre nagyobb méreteket ölt az interneten a sikerkönyvek “kalózlehalászása” – jelenleg mintegy 7500 műhöz lehet hozzájutni illegálisan, ingyen, megkerülve mindenféle szerzői és kiadói jogot.

A londoni központú Envisional internetfigyelő cég szerint a kalózkodás célpontlistáját Stephen King vezeti, őt J. K. Rowling, (Harry Potter írója), Tery Pratchett, Tom Clancy és John Grisham követi.

A módszer gyakran egészen primitív: King Lövedéken lovagolva című, csak a világhálón megjelent könyvével például az történt, a kalózok egyszerűen beszkennelték maguknak a jogvédett és pénzért letölthető szöveget (egy befektetést megért), és utána e-mailen sokszorosították a művet. A szövegeknél a minőségromlás még annyira sem számított a felhasználóknak, mint a hanganyagok, a fotók vagy a videók esetében.

Az Envisional figyelmezteti a kiadókat: az internetes könyvkalózkodás egyre terjed, és ha nem születnek ellene megfelelő óvintézkedések, ugyanolyan problémákat okozhat a könyviparnak, mint amilyeneket a lemeziparnak a Napster ingyenes szolgáltató garázdálkodása.

A Napster friss lemezek ezreit “vadászta le” és kínálta ingyen a rajongóknak, és csak azt követően fordítottak kellő figyelmet a tevékenységére, hogy több neves zenekar, köztük a Metallica pert indított a szolgáltató ellen.