Vesztegetés és más hivatali bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egy főosztályvezetője és három társa ellen, akiket szerdán elfogtak és előállítottak – tájékoztatta az ORFK Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

A rendelkezésre álló adatok szerint a hivatal főosztályvezetője, L. László, és annak beosztottja, E. Béla, valamint B. Zsuzsanna, a Bereczki and Partners Kft. vezetője és egy alkalmazottja a Magyarországra bevándorló külföldi állampolgároktól, a bevándorlási engedélyek megadásáért, anyagi ellenszolgáltatást kértek és kaptak, esetenként 200-500 ezer forint közötti összegben. A gyanúsítottak a bűncselekmények során – a nyomozás eddigi adatai szerint – több millió forint “vagyoni előnyre” tettek szert.

Az eljárás során L. Lászlót és B. Zsuzsannát őrizetbe vették, társaik pedig szabadlábon védekezhetnek.

Az Index úgy tudja: szerdán délelőtt a rendőrség őrizetbe vette és vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a Grespik László által vezetett hivatal bevándorlási ügyekkel foglalkozó igazgatási főosztályának vezetőjét és két kollégáját. Ezt követően házkutatást is tartottak a nyomozók.

Grespik László kijelentette: nem tűri hivatalában a korrupciót. Elmondta, hogy Nógrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Budapest bevándorlási ügyeivel foglalkoztak az őrizetbe vett munkatársak – derül ki az Index híréből.

GRESPIK LÁSZLÓ NYILATKOZATA

– Nem tűröm a korrupciót a Fővárosi Közigazgatási Hivatalban. Remélem, hogy kellő általános visszatartó erő az, hogy mindenki láthatja, hogy váratlanul jöhetnek érte, ha korrupció alapos gyanúja felmerül ellene – szögezi le Grespik László az MTI-nek szerdán elküldött nyilatkozatában.

A hivatalvezető annak kapcsán juttatta el közleményét a hírügynökséghez, hogy az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága nyomozást rendelt el vesztegetés és más hivatali bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt a hivatal igazgatási főosztályának vezetője és egy bevándorlás-elbírálással foglalkozó beosztottja ellen, akiket egy további kollégájukkal együtt szerdán délelőtt a munkahelyükön fogtak el.

A tavaly novemberben kinevezett főosztályvezetőről szólva Grespik László kiemeli: “ha a gyanú bebizonyosodik az eljárásban, akkor nagyon visszaélt bizalmammal és a köz bizalmával az illető, s e miatt nagyon szomorú vagyok”.

– Egyúttal örülök, hogy az ORFK ilyen hatékony és eredményes a korrupció felkutatásában és segít nekem a tisztázásban. Nem lehet az ellen teljesen védekezni, hogy egy beosztott korrupttá váljék. A hivatalvezetői ellenőrzés soha nem lehet oly hatékony, hogy kellő (nyomozati) eszközök híján mindig kiszúrja a rendellenességeket – teszi hozzá a hivatalvezető.

Saját felelősségével kapcsolatban visszautasít “minden olyan rosszindulatú és információkat nélkülöző alaptalan feltételezést”, hogy elégtelen vezetői tevékenysége miatt fordulhatott elő az eset.

– Ezt a hozzáállást csakis az ellenem irányuló tudatos, alaptalanul lejárató célzatú sajtóhadjáratnak, vagy szakmai féltékenységnek tudom tulajdonítani – írja Grespik László.

A hivatalvezető rámutat arra is: hátralékaik – amelyek a megnövekedett elbírálási időtartam révén kedveznek a korrupciónak – elődje idejéből öröklődtek, feldolgozásuk az ügyintézők alacsony száma miatt lehetetlen volt.

Tudomása szerint azonban a Belügyminisztérium nemrég felvett húsz főt a hátralék feldolgozására, akiknek segítségével remélhetőleg megoldható lesz a most kieső munkatársak pótlása is.

Grespik László hozzáteszi: azért is nagyon fontos a korrupciós gyanúk tisztázása, mivel a bevándorlási hatáskör a jövő év elejétől a közigazgatási hivataloktól más belügyi szervhez kerül át.