A romániai zsidó közösségek szövetsége (FCER) szerdán nyilatkozatban tiltakozott egy nagyromániapárti (PRM) képviselő, Vlad Hogea Nationalistul (A nacionalista) című könyvének megjelenése ellen. Az állásfoglalás szerint a könyv megjelenése kimeríti a fajgyűlöletre szítás súlyos esetét, összeegyeztethetetlen a román alkotmány előírásaival és a büntetőjogi törvénykönyv hatása alá esik.

Az FCER-közlemény szerint a Gheorghe Buzatu (PRM) szenátusi alelnök irányítása alatt álló A románok a világtörténelemben sorozat keretében Jászvárosban (Iasiban) megjelent kötet tartalma “soviniszta, idegengyűlölő és zsidóellenes”.

Az FCER felszólította a román hatóságokat, járjanak el a szerzővel és támogatóival szemben, s találják meg a módját annak, hogy megakadályozhassák hasonló esetek megismétlődését. A zsidó érdekvédelmi szövetség tiltakozó nyilatkozata ugyanakkor leszögezte, hogy bár támogatója, Gheorghe Buzatu révén a könyvet szerzője és kiadója úgy tálalta, hogy az “a román akadémia égisze alatt” jelent meg, az idegengyűlöletet elutasító magas tudományos fórumnak semmi köze sincs a kötethez.