Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága pénteken folytatja rendkívüli ülését, mivel nem fejezte be szerdai egyetlen napirendi pontjának, a MiG 29-es vadászrepülőgépek felújítása kapcsán felmerült, korrupcióra utaló információknak a vizsgálatát és további meghallgatások szükségesek – közölte a testület szocialista elnöke a zárt ülés után újságírókkal.

Keleti György elmondta, hogy pénteken Szabó János honvédelmi minisztert, Stefán Gézát, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH), valamint Dobokay Gábort, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját, továbbá Fazakas Szabolcs volt ipari minisztert és Ábri Juditot hallgatják meg. A testület szerdai ülésére meghívót kapott a honvédelmi miniszter és a két főigazgató, de egyedül Simicskó István politikai államtitkár jelent meg Demeter Ervin titokminiszter képviseletében.

  • Amennyiben pénteken a meghallgatásokat nem tudjuk befejezni, úgy azok a jövő héten folytatódnak a testület rendes ülésén – mondta a testület elnöke. Kosztolányi Dénes fideszes bizottsági tag a többórás zárt tanácskozás után úgy nyilatkozott: a bizottság ülésén felmerült az a gyanú, hogy az ügyben meg nem engedhető befolyásoló cselekményekre készültek olyanok, akiknek a ténykedése egyértelműen a szocialista párthoz köthető. Hozzátette: ennek keretében hallgatják meg pénteken Fazakas Szabolcsot, a MiG-felújításban érdekelt MAPS német-orosz cég német tulajdonosa, a DaimlerChrysler (DC) magyarországi képviselet-vezetőjét és Ábri Juditot, Kovács László szocialista pártelnök tanácsadóját.