A jövő héten megkezdi a Lex Répássy előzetes normakontrollját az Alkotmánybíróság (AB) – közölte Németh János, a testület újraválasztott elnöke tegnap. A válaszadás lehetőségét intézményesítő jogszabály alkotmányossági vizsgálatát kihirdetése előtt Mádl Ferenc köztársasági elnök kérte. Idén megkezdődik az eutanáziáról szóló beadvány vizsgálata is. Németh János ezzel kapcsolatban elmondta: mivel a kifogásolt törvény időközben megváltozott, az Ab az indítvány kiegészítést kérte. Így fordulhat elő, hogy az évekkel korábban benyújtott aktát idei számon iktatták. E szerint pedig ez egy új ügy.

  • Egyelőre lehetetlen, hogy a testület bizonyos esetekben az időszerűség követelményének eleget tegyen, annak ellenére, hogy sokszor ez nagyon fontos lenne. Jelenleg ugyanis nincs olyan eszköz a kezünkben, amivel a szembetűnő normasértéseket meg tudnánk szüntetni, még a határozathirdetés előtt – mondta Németh János. Az alkotmánybírósági törvény módosítása után azonban megoldódhat ez a sokszor visszás helyzet, mivel lehetőségük lesz az alkotmánybíráknak ideiglenes intézkedésre. E szerint meghatározott ideig lehetőség lesz bármely jogszabály hatályba lépésének felfüggesztésére.

Az Ab elnöke úgy véli, a parlamenti szavazásra váró törvénytervezet egyébként némileg kibővíti a testület hatáskörét, hiszen például legalizálja – a már most is működő – törvényességi követelmények meghatározását. Az MSZP népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban az Ab nem alkotott normát, nem írta elő, hogy a négy kérdést négy külön papíron kell feltüntetni – hangsúlyozta Németh János. Arról döntöttek csupán, hogy a kérdésekhez külön-külön kell az aláírásokat összegyűjteni. Ehhez pedig egy logikus javaslat volt a külön aláírásgyűjtő ív. Míg a korábban csökkent az alkotmánybírósági beadványok száma, most egyre több érkezik a testülethez. Elhangzott az is, hogy sikerült ledolgozni a rendszerváltozás óta felhalmozódott ügyhátralék jelentős részét.