Az amerikai DNACI az ügyfeleinek azt kínálja, hogy DNS-tesztet hajtanak végre, és az eredményt olyan formába öntik, hogy szabadalmi védettséget lehessen rá kérni. Ezenkívül garantálják a másolásvédelmet, vagyis az érintett személy DNS-mintáját nem lehet nyomtatott, elektronikus, fényképészeti vagy biológia formában lemásolni. Egy másik vállalkozás eközben az örökítőanyag hosszú távú tárolására szakosodott.A San Fransciscóban működő, DNA Copyright Institute (DNACI) nevű cég arról szeretné meggyőzni a szupersztárokat, hogy legfőbb ideje jogilag elejét venni, hogy valaki akaratuk ellenére klónozza őket.

Sok kutató ellenzi az emberi lények klónozását, de a DNACI alapítója, Andre Crump a BBC-nek úgy nyilatkozott, szerinte nem volna nehéz találni valakit, aki elvégzi a folyamatot. Hiszen fejtegetése szerint a klónozás lassan olyan egyszerű lesz, mint a lombikbébi-eljárás.Nem kell hozzá feltétlenül hatalmas laboratórium, és a kiadások is csökkennek. Nagyon is egyszerű lesz egyszer klónozni, ha feltárnak minden buktatót – mondta a DNACI alapítója. Véleménye szerint egy híres személy DNS-ének megszerzése az érintett akarata ellenére nem lesz nehéz, hiszen bármelyik telefon használója hagy hátra annyi örökítőanyagot, ami a klónozáshoz elegendő.

A DNACI az ügyfeleinek azt kínálja, hogy DNS-tesztet hajtanak rajtuk végre, és az eredményt olyan formába öntik, hogy szabadalmi védettséget lehessen rá kérni. Ezenkívül garantálják a másolásvédelmet, vagyis az érintett személy DNS-mintáját tilos lesz nyomtatott, elektronikus, fényképészeti vagy biológia formában lemásolni. A másolásvédelem maga esetleg nem óv meg mindenkit attól, hogy akarata ellenére másodpéldányt hozzanak létre belőle – de a jogi ellenlépésnek meglesz minden alapja, biztosítja leendő ügyfeleit Crump. A másolásvédelmi törvényekkel az a helyzet, hogy nemzetközi érvényűek, és sokkal eredményesebb a betartatásuk. Így nem lenne semmi eltérés, ha például a szerzői jogsértés gyanúsítottja Franciaországban vagy Nagy-Britanniában tartózkodna – mondta Crump. Egyelőre még nem világos, hogy mi történne abban az esetben, ha valakit lemásolnának, beperelné a klónozót és megnyerné a pert. Hogyan szüntetnék meg a jogellenes állapotot?

Egy német vállalkozás üzleti ötlete azon alapul, hogy aki a jövőben kidolgozandó genetikai gyógymódok áldásait élvezni akarja, mostani állapotában konzerválja a DNS-ét. A tavaly alapított Gen-O-Safe a manapság felkapottnak számító génkutatást lovagolja meg. A DNS a sejtekbe zárt információ, minden ember legfontosabb kincse. Ez a kulcsa az egészségnek, a személyiségnek, az ember múltjának és a jövőjének – áll a Gen-O-Safe honlapján. Természetesen ez nagyobbrészt túlzás, de a reklám tudvalevőleg nem sokat törődik a tényekkel. A vállalkozás a DNS konzerválását ígéri több évtizedre. Az egyes ügyfelekhez saját kérésükre csak egy személy, a jegyzői hivatal viselője tudja hozzárendelni az anonimizált génmintákat. Így a remények szerint minden visszaélést kizárhatnak.

A Gen-O-Safe nem csak a géntechnológia jövőbeli vívmányaival reklámozza magát, de az idő szorítására is hivatkozik. Hiszen a fiatalos ügyfeleknek most kell a nyálkahártyájukról vagy a hajgyökerükből nyert mintákat letétbe helyezniük. A DNS napról napra, évről évre öregszik, ugyanis minden osztódási folyamat roncsolja az elemi építőköveket. Ha viszont lefagyasztva megmarad a mostani, hibátlan “építési terv”, a forradalmi eljárások segítségével, melyek egyébként még felfedezésre várnak, pótolhatják a sérült szöveteket és szerveket. A Gen-O-Safe kezdőcsomag 365 márkába kerül, és ebben az árban a következő 25 évben várható valamennyi kiadás benne foglaltatik. Vagyis napi alig 4 pfenningért bárki biztosíthatja magának az egyszer talán megvalósuló géntechnológiai megfiatalodást. Már csak az a kérdés, hogy a fiatal innovatív csapatot toborzó cég valóban talpon marad-e 25 évig.