A választások közeledte miatt elhalaszthatja a kormány az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. kettéválasztását. A szervezet átalakításának előkészítése is a vártnál lassabban halad, vélhetően a vagyonfelmérés körüli nehézségek miatt.

Népszava információk szerint előfordulhat, hogy mégsem szüntetik meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-t – legalábbis a választásokig nem. Ezt alátámasztani látszik, hogy a több ezer milliárdos magyar privatizációt lebonyolító szervezet októberi megszüntetését és kettéválasztását előkészítő jogszabály-tervezet “elakadt” az előkészítés során. A tervezetről legutóbb július végén lehetett hallani, amikor az előkészítés legutolsó szakaszába ért, azaz államigazgatási egyeztetésre került. Azóta viszont nagy a hallgatás az állami vagyonkezelés “reformja” körül. A törvénytervezet “gazdájának”, a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH) illetékese a Népszava érdeklődésére annyit közölt: az ÁPV Rt. kettéválasztásával kapcsolatban jelenleg “háttéregyeztetések” zajlanak, és folyik a vagyon felmérése, s mindkettő időigényes feladat.

Kerényi Éva, az ÁPV Rt. szóvivője pedig úgy reagált a lap kérdésére: nincsenek információik arról, hogy esetleg elhalasztaná a kormány a privatizációs társaság átalakítását. Talán nem véletlen az sem, hogy az év elején kitűzött értékesítési célok közül jó néhány nem valósult meg. Az eladásra szánt értékes állami cégek közül végül csak egy cserélt gazdát: az óriási ingatlanvagyonnal rendelkező CD Hungary, amely az OTP bankcsoport egyik érdekeltségéhez került. A tervek között szerepelt volna ugyanakkor a Malév, az Antenna Hungária, a Budapest Bank és a Bábolna Rt. teljes privatizációja is.

Az esetleges halogatásnak szakértők szerint az lehet az oka, hogy a választások előtt már nem kívánja a kormány felvállalni a szervezet “visszafejtésével” járó aprólékos és vélhetően nagy sajtófigyelemmel kísért munkát. Mások szerint a kormány nem szívesen mond le “házipénztáráról”, amelynek segítségével eddig is parlamenti kontroll nélkül finanszírozhatta “kedvenc” projektjeit. A lap ismeretei szerint mindenesetre egyre nagyobb támogatást kap kormánykörökben az az elképzelés, hogy egyelőre maradjon fenn a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), illetve az ÁPV Rt. is, és jöjjön létre egy külön szervezet, amely a követeléseket kezeli.