Az illetékes szövetségi fellebbviteli bíróság pénteken visszautalta az első fokú bírói szerv szintjére a Microsoft-ügyet. A szoftveróriás ellen az amerikai igazságügyi minisztérium a trösztellenes törvények megsértése címén indított pert.

Az első fokon eljárt bíró megállapította, hogy a Microsoft valóban visszaélt piaci monopolhelyzetével – egyebek közt akkor, amikor Windows számítógép-kezelői rendszerének újabb változatait már csak saját internetes kereső programjával, az Internet Explorerrel együtt volt hajlandó kínálni. Ez az árukapcsolás kimerítette a konkurensekkel szembeni tisztességtelen verseny fogalmát.

Az első fokon eljárt bíró jogorvoslatként elrendelte a Microsoft kényszerfelosztását. A fellebbviteli bíróság pedig jóváhagyta a Microsoftot elmarasztaló ténymegállapítások lényegét, de indokolatlanul drákói ítéletnek minősítette a kényszerfelosztást.

A Microsoft az amerikai legfelsőbb bíróságnál szerette volna elérni, hogy az elmarasztaló ténymegállapításokat is vizsgálják felül, ez a kísérlete azonban nem járt sikerrel.

Most a fellebbviteli bíróság azzal küldte vissza az ügyet első fokra, hogy ott – a helyben hagyott korábbi ténymegállapítások alapján – szabjanak ki új, méltányosabb ítéletet. Ez az új ítéletkiszabó első fokú bírói szerv értelemszerűen nem lehet azonos azzal a bíróval, aki az eredeti, kényszerfelosztásról szóló ítéletet kimondta.