Két brit dohánygyár jogi lépéseket tett az ellen az uniós törvény ellen, amely a cigaretták kátrány- és nikotintartalmának csökkentésére valamint a káros hatásokra szembetűnőbben figyelmeztető szövegek feltüntetésére kötelezi a gyártókat.

A British American Tobacco (BAT) és az Imperial Tobacco Londonban bejelentette, hogy beadvánnyal fordultak a brit legfelsőbb bírósághoz, melytől azt várják: érje el, hogy az EU-törvény az európai bíróság elé kerüljön. A BAT elnöke egy nyilatkozatában azt mondta, hogy a cégek készek elismerni a dohányzással kapcsolatos kockázatokat és egyetértenek ésszerű figyelmeztető szövegek feltüntetésével is. Az Európai Unió azonban ezzel a törvénnyel túllépte a hatáskörét.

A BAT (a világ második legnagyobb dohánygyára) egyik illetékese azt mondta, hogy az eljárás akár évekig is eltarthat. Az EU egységügyi biztosa David Byrne visszautasította a vádat, hogy az EU túllépte volna kompetenciáját. Egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy a dohánygyárak elveszítik a jogi csatát.

A februárban elfogadott EU-törvény szerint a 15 tagállam kormánya kötelezheti a dohánycégeket, hogy a cigarettás dobozokon tüntessék fel a dohányzástól károsult tüdőt és szívet. 2003-tól olyan nagybetűs feliratokat kell megjelentetni a dobozok elő- és hátlapján, mint pl. ‘A dohányzás öl’. Tiltják az olyan megtévesztésre alkalmas megjelöléseket, mint ‘mild’ vagy ‘leicht’. Az EU a törvény segítségével azt akarja elérni, hogy Európában drasztikusan mérséklődjön a dohányzók száma és csökkenjen az USA-beli szintre. Ott ugyanis a felnőttek kevesebb, mint egyötöde dohányzik, míg Európában egyharmada.