Amennyiben senki sem emel kifogást az Országos Választási Bizottság holnap megjelenő határozatai ellen, akkor az MSZP szeptember 12-én megkezdheti az aláírásgyűjtést.

A párt négy kérdésről kezdeményezett népszavazást, és elképzelhető, hogy – akárcsak korábban – most is kifogást emelnek az OVB döntése ellen. Ebben az esetben nem kizárt, hogy a referendumot már csak az országgyűlési választások után lehet megtartani. Várhatóan holnap jelennek meg a Magyar Közlönyben az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatai, melyekkel az MSZP aláírásgyűjtési íveinek mintapéldányait hitelesítette a testület. Ezután 15 napja van bárkinek, hogy kifogást nyújtson be a döntés ellen. Ezt akár az OVB-hez, akár az Alkotmánybírósághoz el lehet juttatni. Ha ez nem történik meg, akkor a szocialisták szeptember 12-én elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat. Mind a négy kérdőívhez 200-200 ezer, minden szempontból hiteles aláírásnak kell összejönnie, hogy kiírhassák a referendumot.

Az OVB titkárságáról szerdán küldték át a Miniszterelnöki Hivatalba a szerkesztendő kéziratot. A végleges változatot ma délig kell eljuttatni a Magyar Közlöny Szerkesztőségébe ahhoz, hogy holnap meg is jelenjen.

Az OVB májusban már 6:5 arányban alkalmasnak tartotta a szocialisták kezdeményezte, ügydöntő – a parlament számára kötelező – népszavazási kezdeményezés kérdéseit arra, hogy szerepeljenek az aláírásgyűjtő íveken. A határozat kihirdetését követő 15 napos fellebbezési határidőn belül azonban ketten is kifogást emeltek a döntés ellen. Egyikük, Zlinszky János volt alkotmánybíró egyelőre nem tudja, hogy ismét lesznek-e kifogásai. Mint mondta, előbb látni szeretné a kihirdetett határozatokat. Zlinszky korábban három kérdés kapcsán is panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróságnak.

A 15 napos fellebbezési határidő nemcsak azért fontos az aláírásgyűjtést kezdeményezők számára, mert csak utána kezdhetik meg a referendum előkészítését, hanem azért is, mert a határidőn belül benyújtott kifogás miatt ezúttal elmaradhat a népszavazás. Panasz esetén ugyanis újra kezdődik a procedúra, és az újabb ülésekkel – amelyeket adott esetben az OVB-nek és az Alkotmánybíróságnak kell tartania az ügyben – kifuthatnak az időből. Az aláírások összegyűjtésére négy hónap áll a kezdeményezők rendelkezésére. Ha viszont szeptemberben nem kezdődik meg a gyűjtés, akkor már túl közel kerülnek a jövő tavasszal esedékes – feltehetően áprilisban vagy májusban – tartandó országgyűlési választáshoz. Márpedig a törvény értelmében a szavazás előtt és után 82 napig más ügyben nem lehet urnákhoz szólítani a választópolgárokat. Így tehát népszavazást sem lehet tartani, sőt nem folytatható a már megkezdett aláírásgyűjtés sem.