Az Európai Uniónak az európai integrációs folyamat dinamikáját át kell vinni a világpolitika területére is, s el kell érni, hogy Európa ne csupán gazdasági, hanem politikai területen is “törpéből óriássá” váljon – mondta egyebek között Wolfgang Schüssel osztrák kancellár az Alpbachi Fórum politikai beszélgetésein hétfőn.

Schüssel kifejtette: Európa eszméjét következetesen tovább kell gondolni, s ehhez egyrészt szükséges az elavult ellenségképek feladása Európában éppúgy, mint az Egyesült Államokban és Oroszországban, a három nagyhatalomnak igazi partneri viszonyt kell kialakítania. Az osztrák kancellár szerint az EU-nak el kell gondolkodnia azon, hogyan válhat globális szereplővé a világpolitikában is. Az előadását követő vitában azt javasolta, hogy az EU, az Egyesült Államok és Oroszország közösen ragadja meg a kezdeményezést a közel-keleti konfliktusban és igyekezzen együttes erővel tárgyalóasztalhoz ültetni az izraelieket és palesztinokat.

Louis Michel belga külügyminiszter, akinek országa jelenleg az EU soros elnöki tisztségét tölti be, üdvözölte ugyan Schüssel javaslatát, de úgy vélekedett, hogy korai lenne még, mert nincsenek meg egy ilyen kezdeményezés előfeltételei. Az EU önmagában pedig egyelőre még nincs abban a helyzetben, hogy kezdeményezzen a közel-keleti konfliktusban – mondta Michel, és ennek okát abban jelölte meg, hogy Izrael az Európai Uniót nem tekinti semlegesnek a kérdésben, hanem az EU izraeli megítélés szerint túlságosan a palesztinok oldalán áll. Hozzátette, hogy a belga EU-elnökség közel-keleti körutazásra készül. Az Európai Unió bővítéséről szólva Louis Michel elmondta: országa az EU tagországaiban tapasztalható ellenállások dacára decemberig be akarja tartani az önmaga által kijelölt menetrendet.

Az APA hírügynökségnek nyilatkozva Michel elismerte, hogy például Ausztriának a temelíni atomerőmű miatt problémái vannak a Csehországgal megkötendő EU-csatlakozási megállapodás energetikai fejezetével és a közlekedési politika terén. “Számításba kell vennünk az osztrák aggodalmakat” – mondta Michel, mielőtt továbbutazott volna Szlovéniába. A belga tanácselnökség jelentős előrehaladást remél a tagországok állam- és kormányfőinek decemberi laekeni találkozóján az európai biztonsági és védelmi politika terén.