A Pesti Központi Kerületi Bíróság jövő héten pénteken kezdi meg annak a sajtópernek a tárgyalását, amelyet Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára indított jó hírnév megsértése miatt a stop! című internetes újságot kiadó Telnet Magyarország Rt. ellen – tájékoztatta szerdán az MTI-t a politikus ügyvédje.

Monostory Attila elmondta, hogy Homoki János sajtó-helyreigazítás közzétételét kérte a világhálós újságban a MiG-29-es vadászrepülőgépek felújítása kapcsán megjelent cikkel kapcsolatban, azonban ennek nem tettek eleget. Az ügy hátterében az áll, hogy a stop! internetes újság a nemrégiben azt írta: a Nemzetbiztonsági Hivatal korrupciós ügyről szerzett tudomást a honvédségi vadászgép-beszerzés ügyében, és a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb beosztású tagja ellen már közvetett bizonyítékok állnak a hivatal rendelkezésére.

A jogi képviselő szólt arról is, hogy a sajtóper mellett párhuzamosan megindultak az eljárások a személyhez fűződő jogok megsértése miatt. Ez a stop! újságot kiadó Telnet Magyarország Rt. érinti, illetve részben a közvetett közlés, a híresztelés miatt a tv2-t működtető MTM-SBS Rt. Az államtitkár azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg: jogsértés történt, emellett a Telnet Rt.-től 10, míg az MTM-SBS Rt.-től 20 millió forint anyagi kártérítést követel – közölte Monostory Attila. Az államtitkár hétfőn nagy nyilvánosság előtt jelentős érdeksérelmet okozó bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt büntető-feljelentést is tett a Telnet Magyarország Rt. ellen. Homoki János korábban hamis vád bűntette miatt feljelentést tett az ellen az ismeretlen személy ellen, aki a stop! által közölteket átvéve – a cikk vonatkozó részének az államtitkár személyére történt burkolt gyanúba keverése alapján – feljelentést juttatott el az ügyészséghez.