A jövőben kamerával figyelhetnék meg a munkahelyeken az ott dolgozókat, és a felvételeket a munkaadó 48 órán át megőrizhetné.

A megfigyelésre az Igazságügyi Minisztérium egyik jogszabálytervezete adna törvényi felhatalmazást.

Az Igazságügyi Minisztérium egyik jogszabálytervezete törvényi felhatalmazást adna arra, hogy a nyilvános, és a munkahelyeken, valamint oktatási intézményekben “az ott jelen lévő személyek megfigyelése céljából kép- és hangrögzítő berendezéseket szereljenek fel.”

Az igazságügyi tárca tervei szerint a törvény lehetővé tenné, hogy kamerákkal figyeljék meg a munkahelyeken dolgozókat, és az iskolában tanulókat. Nemcsak kép-, hanem hangfelvételt is lehetne készíteni, ami 48 órán át őrizhető meg. Erről tájékoztatni kell az érintetteket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a tárca nem vonja vissza a tervezetet. Molnár Péter szerint megdöbbentő, hogy ilyen javaslat születhet. A PDSZ vezetője különösen közoktatási intézményben tart ilyen megoldást megengedhetetlennek.

A tervezet bevezetőjében az olvasható, hogy az intézkedés összhangban van az európai normákkal. Adatvédelmi szakemberek azonban az RTL Klub Híradójának azt mondták, hogy a javaslat sem a magyar, sem az európai szabályozással nem egyeztethető össze. Az igazságügyi tárcánál nem nyilatkoztak a törvénytervezetről.