A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának vezetésével folyik az egységes hírközlési törvény működéséhez elengedhetetlen 43 miniszteri és kormányrendelet kidolgozása – mondta a Magyar Elektronikai és Infokommunikációs Szövetség dobogókői konferenciáján Dessewffy Anna, a MeH IKB szabályozási főcsoportfőnöke.

A jogszabály-tervezeteket folyamatosan kapják az érintett piaci szereplők. A sietség nem öncélú, hangsúlyozta Dessewffy, hiszen a verseny szolgálja leginkább a fogyasztói érdekeket; ezért feltétlenül tartják az eredeti ütemezést, azaz a rendeletek december 23-ára elkészülnek. A változó körülmények között a piaci szereplők új kihívásokkal találják szemben magukat, hangsúlyozta Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója. Egyik távközlési vállalat, így a Matáv sem hagyhatja figyelmen kívül például, hogy a vezetékes piac visszafejlődőben van. A Matáv 2001-ben a vezetékes telefonvonalak 100 ezres csökkenésére számít, e tényt számításba kell venni a jövő tervezésekor. Követelmény, hogy a befektetéseket a fejlődő területekre összpontosítsák, a szabályozónak is ezeket a területeket kell támogatnia – mutatott rá a Matáv elnök-vezérigazgatója.

Napjainkban a magyarországi GDP 3,5-3,8 százalékát adja a hírközlési szektor – mondta Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója. A hazai lakosság összes kiadásainak 2,8 százalékát fordítja távközlésre. Ez az arány az európai értékeket tekintve kiugróan magasnak számít. Nem várható tehát, hogy a távközlési piac liberalizációjával számottevően nőnének a lakosság távközlési kiadásai. A harmadik generációs mobilszolgáltatások a jelenlegi GSM társaságoknak is nagy kihívást jelentenek majd, ezért is jó, hogy elhalasztották a hazai tender időpontját – jelezte Huszlicska József, a Pannon GSM képviseletében. A szakember szerint egyelőre még nagyon sok a témával kapcsolatos kérdőjel, 5-10 év alatt azonban az UMTS minden bizonnyal átveszi a mai technológiák helyét. Maradi István (Westel) megállíthatatlannak tartja az UMTS-t, továbbá nyilvánvalónak ítéli, hogy a mobilvilág teljes győzelmet arat a vezetékes felett.
Horváth Piroska, az Ipargazdasági Kutatóintézet szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy lehet ugyan a technológiákkal szárnyalni, a hazai felhasználók derékhadát képező kis- és középvállalkozások részéről azonban sokkal kisebb és egyszerűbb igények merülnek fel. Többen megerősítették a kutató aggályait: a mai technológiákkal a jelenlegi kommunikációs igények mintegy 80 százaléka kielégíthető.