Az Európai Parlament készülő országértékelése szerint Magyarország mindenképp a legfelkészültebb jelöltek között lesz az EU bővítésekor – állapította meg Szájer József az Országgyűlés integrációs bizottságának elnöke tegnapi, brüsszeli tárgyalásai után.

Szájer József az EU-magyar parlamenti vegyes bizottság következő ülésének előkészületeiről és az EP Magyarországról szóló jelentéséről folytatott megbeszéléseket európai parlamenti képviselőkkel. A tagjelöltekről készülő jelentésekről a jövő héten dönt az EP plenáris űlése. Az Európai Parlament országértékelésének hasonló a célja és a témája is az Európai Bizottság szintén évente kiadott országjelentésével, bár a politikai súlya természetesen alacsonyabb.A hazánkról szóló ez évi jelentést Szájer József, a bírálatok ellenére nagyon pozitívnak tartja.

Elmondta, hogy a státusztörvénnyel kapcsolatos fejezethez az Európai Néppárt módosító indítványt nyújtott be, amelynek értelmében a kisebbségek támogatásának kérdését európai viszonylatban is megvizsgálnák. Az EP tervezett nyilatkozata kimondaná, hogy hazánk teljes mértékben megfelel az EU-csatlakozás politikai kritériumainak. A tervezet méltatja a kétéves költségvetés intézményét, ám bírálja az elektronikus média, az egészségügy és a büntetésvégrehajtás egyes jelenségeit.