Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan megnyitotta a 3. Rasszizmus, faji megkülönböztetés, idegengyűlölet és intolerancia elleni világkonferenciát (WCAR) Dél-Afrikában, Durbanban.

A világ 166 országából érkeztek küldöttségek a találkozóra, melynek várhatóan a fő témája a palesztin-izraeli konfliktus és a rabszolgaság lesz.

Kofi Annan megnyitó beszédében Dél-Afrika apartheid-ellenes küzdelmét méltatta. A konferencián nyilatkozatot akarnak elfogadni, melyben rögzítik a rasszizmus-ellenes küzdelem fő elveit, valamint azokat a teendőket, melyekkel az emberi és kisebbségi jogokat lehet megvédeni. Megfigyelők szerint a nyolcnapos konferenciát a palesztin-izraeli konfliktus és a rabszolgaság visszaállításának témája uralja majd. Colin Powell amerikai és John Manley kanadai külügyminiszter azért nem vesz részt a konferencián, mert azt túl Izrael-ellenesnek tartja. Amerikai részről egy közép-szintű, Izrael oldaláról pedig csak egy alacsonyabb-szintű delegátus vesz részt a tárgyalásokon, mivel a konferencia dokumentumai rasszizmussal vádolják a cionista mozgalmat és Izrael államot. Ugyanakkor Mary Robinson, az emberjogi kérdések ENSZ-főmegbízottja és a konferencia főtitkára elmondta: a dokumentumokból néhány kijelentést már eltávolítottak. Robinson szerint “ez a konferencia a rasszista megkülönböztetés áldozatairól szól, és a megbékéléshez kell közelebb vigyen.” “Ez a konferencia nem a közel-keleti probláma megoldására jött létre”

  • jelentette ki a konferencia főtitkára.