Egy brit férfi halálba segítheti gyógyíthatatlan beteg feleségét

A 47 éves Diane Pretty egy olyan gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved, amelytől paralízises mindkét lába és a kezeiben is már csak annyi erő van, hogy használja a tolószékén azt a kis szerkezetet, amelynek segítségével kommunikálni tud a világgal. Az orvosok is biztosak abban, hogy a betegség halállal végződik, mert az izmok elsorvadása előbb-utóbb légzéselégtelenséget okoz, vagyis valószínűleg fulladásos halál vár a nőre.

A beteg a tárgyaláson arra hivatkozott, hogy életének immár olyan alacsony a minősége, hogy az egyetemes emberi jogok alapján joga van a halált választania. A férj elmondta, hogy ez a borzalmas betegség nagyon gyorsan hatalmasodott el a feleségén, aki tavaly kényszerült a tolószékbe. Állapota már olyan súlyos, hogy egyedül nem tudna véget vetni életének, ezért kérte a bíróságtól: tegyék lehetővé, hogy férje következmények nélkül segíthessen neki.

A bíróság döntése lehetővé teszi, hogy felülvizsgálják az ügyészség elutasítását, amelyben nem járultak hozzá, hogy a férj büntetlenséget kapjon a nő halálba segítése esetén.
A nő kampányát segítő brit Eutanázia Társaság üdvözölte a döntést, amelyet úgy értékelt, hogy nemcsak Diane Pretty számára nagy nap a mai, hanem az egész brit közvélemény számára, hiszen bárki kerülhet olyan helyzetbe, amelyben elemi joga, hogy maga válassza meg, mikor és miként akar meghalni.

Az eutanáziát ellenző aktivisták ugyanakkor azt mondják: megértik, hogy egy ilyen súlyos betegségben szenvedő ember depresszióssá válik, de nincs irgalom egy emberi élet végetvetésekor.