Az EU-tagországok közvéleménye nem lelkesedik az unió bővítéséért, politikai szinten azonban teljes az egység a folyamat szükségszerűségét illetően – állapította meg hétvégi számában a La Libre Belgique.

Az uniós polgárok mindössze 43 százaléka támogatja a bővítést, s nem sokkal kisebb hányada, 35 százaléka ellenzi – emlékeztet a brüsszeli lap a folyamat állásáról közölt áttekintésében. Idézi Louis Michelt, az EU soros elnökségét betöltő Belgium külügyminiszterét, aki azon sajnálkozik, hogy annak idején a tagországokban nem folytattak érdemi vitát a bővítésről. Szerinte most ennek fizetik az árát.Ezzel együtt is tény – fűzi hozzá a lap -, hogy a bővítés mellett a leggyakrabban felhozott érvek (a kontinens stabilitásának a megerősítése, szolidaritás a csatlakozni kívánókkal, az egységes belső piac kiterjesztése) nemigen hozzák lázba a tömegeket. Õk az illegális bevándorlás növekedésétől, az olcsó keleti munkaerő beáramlásától tartanak, amelyeket a La Libre Belgique elemzője is inkább képzelt, mint valós veszélyeknek tart.

A folyamat ettől függetlenül is megállíthatatlan, sőt a lap szerint a tizenötök mindent elkövetnek annak érdekében, hogy 2004-re a csatlakozási tárgyalásokat folytató 12 tagjelölt közül 10 az EU tagjává válhasson. (Bulgária és Románia már elesett ettől a lehetőségtől.) A leginkább ugyanis attól félnek, hogy 8-9 tagjelölt Lengyelországot maga mögött hagyva zárja le a tárgyalásokat. Márpedig politikailag kevesen tartják elképzelhetőnek, hogy a bővítés első körébe csak egy sor kisebb ország kerüljön be, a gazdasági és geopolitikai szempontból legnagyobb súlyú Lengyelország nélkül, amely ráadásul élvezi Németország erőteljes támogatását.

Másrészt viszont a tárgyalási folyamat egyik, számos alkalommal hangsúlyozott alapelve szerint minden egyes tagjelöltet kizárólag saját érdemei szerint szabad megítélni – emlékeztet a szerző. Szerinte kérdéses, sikerül-e majd megmagyarázni az átalakulás érdekében olyan keményen dolgozó tagjelölteknek, hogy várakozniuk kell a késlekedő Lengyelországra. Az elemzésben idézett egyik belga diplomata szerint azonban az unió mindent el fog követni annak érdekében, hogy ne kerüljön ilyen dilemma elé. A soros elnökség igyekszik majd lehetőséget teremteni Varsónak, hogy behozhassa lemaradását, s ennek érdekében gyorsítani kívánja a tárgyalások ütemét. Erről a tizenötök október közepén Gentben tartandó kötetlen csúcsértekezletén is szó lesz – fűzi hozzá a belga lap.