Nem sokkal a középiskolai tanévkezdés után, szeptember 22-én kerül sor a felvételire való felkészülés legmeghatározóbb rendezvényére, a Központi Felvételi Nyílt Napra, Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) épületében.

A térítésmentes rendezvény kiemelt célja, hogy a diákok már szeptemberben eligazítást kapjanak azt illetően, hogy milyen szempontok szerint érdemes megkezdeni a felkészülést a május-júniusi felvételi vizsgákra. A Nyílt Nap látszólag korai időpontját az indokolja, hogy az Oktatási Minisztérium által kezdeményezett felvételi rendszerváltozás részeként idén számos felsőoktatási intézmény felvételi rendszere megváltozik. Soha nem volt még tehát ilyen fontos, hogy a diákok idejében tájékozódjanak az őket érintő felvételi követelményekről. A rendezvény nyitóelőadásán az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) munkatársai tartanak évnyitó prezentációt a 2002-es felvételi követelményrendszerről, eljárási szempontból is megvilágítva a diákokra váró megmérettetést. Ezt követően szaktárgyi analízisekre kerül sor, a résztvevők a középiskolai és a felvételi tankönyvszerzőktől kapnak eligazítást arról, milyen ütemezés és módszer szerint érdemes megkezdeni a felkészülést a felvételire. Az előadók névsorában szerepel többek között dr. Gerőcs László, az ELTE vezető tanára, a Repeta gazdája is. A rendezvény programja nem korlátozódik kizárólag a tantárgyi felvételikre, a diákok minden olyan lehetőségről értesülhetnek, mely növeli esélyeiket a felvételi vizsgán. Szó esik majd például a nyelvvizsga többletpontok megszerzésének új lehetőségeiről is.

A szervezők azoknak a 11-es, 12-es diákoknak a jelentkezését várják, akik a vezető felvételi tantárgyakból (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, közgazdaságtan) felvételiznek. Mivel több felsőoktatási intézmény – például a Budapesti Kommunikációs Főiskola, a BKÁE Államigazgatási Főiskolai Kara – a központi rendezvény keretei között nyílt napot tart, a részvétel külön ajánlott azoknak a diákoknak, akik jogi, gazdasági, államigazgatási, műszaki, nemzetközi tanulmányok, vagy kommunikációs pályán szeretnének továbbtanulni. A központi rendezvény az összes érintett felsőoktatási intézményre érvényes, tehát az ország bármely pontjáról bejelentkezhetnek a diákok, akkor is, ha nem budapesti karra felvételiznek. Az Oktatási Minisztérium előzetes bejelentése alapján a 2003-as évben a felvételi rendszer eddigi legnagyobb változásán megy majd keresztül, ezért a jelenleg 11-es diákoknak is elengedhetetlen, hogy már most pontosan megismerjék azt a mérőrendszert, melynek alapján később tudásukról kell számot adniuk. Emellett pontos tájékoztatást kapnak a központi előszemeszter képzésekről is.
A felvételizők szüleit külön programmal várják a szervezők, hiszen – a tapasztalatok szerint – szeretnek tisztán látni és a felvételi eljárás őket legalább annyira érdekli mint gyermekeiket.

A térítésmentes rendezvényen elhangzottakról legközelebb decemberben értesülhetnek hivatalos forrásból a diákok, azaz a távolmaradók több mint 3 hónapos hátrányba kerülhetnek. A felvételi rendszerváltozás miatt a szervezők idén különösen nagy érdeklődésre számítanak, ezért a részvétel a 06 30 210-7930-as, a 06 30 364-5866-os hivatali számokon, illetve az info@fisz.hu email címen történő előzetes bejelentkezés alapján lehetséges. A Nyílt Napon megjelenő diákok egész évben ingyenesen kapják a felvételizők lapját, az Egyenes út az Egyetemrét.