A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége a sajtószabadság súlyos megsértéseként értékeli a Magyar Nemzet főszerkesztője és egyik újságírója ellen szerdán nyilvánosságra került rendőrségi eljárást.

Amint azt Liszkay Gábor ügyvédje, Nehéz-Posony István az MTI-nek korábban elmondta: a Magyar Nemzet főszerkesztőjét jogosulatlan adatkezeléssel gyanúsítják, mert az általa vezetett napilap hírt adott egy kerületi bíróság folyosóján történt bántalmazásról. A cikk a testi sértést elkövető ügyvéd – aki ellen büntetőeljárás is indult az eset miatt – hozzájárulása nélkül közölte nevét és munkahelyét.

A főszerkesztőt szerdán délelőtt hallgatta ki lakásán a IX. kerületi rendőr-kapitányság, az írás szerzőjét pedig – a MÚOSZ közleménye szerint – egy 2000 márciusában hatályba lépett törvény alapján a rendőrség, ügyészségi utasításra, úgynevezett “rabosítási” eljárás során bűnügyi nyilvántartásba vette.

– A MÚOSZ elnöksége tiltakozik az ellen, hogy munkájukat az Alkotmányban rögzített alapjognak, a közérdeknek megfelelően végző újságírókat a valóságtartalmában megkérdőjelezhetetlen cikk megírásáért, illetve publikálásáért olyan jogszabály alapján vessék bűnügyi eljárás alá, amelyet valóságos bűncselekmények elkövetői ellen kell alkalmazni – tartalmazza a MÚOSZ állásfoglalása.

A szakmai szövetség elnöksége emlékeztet egy hasonló, a Népszabadság egyik munkatársával tavaly júliusban megtörtént esetre, amikor Majtényi László adatvédelmi biztos megállapította, hogy a jogszabály ilyen értelmezése és alkalmazása indokolatlan.

– A jogértelmezés bizonytalanságát jelzi az is, hogy egy hasonló miskolci ügyben, ahol névtelen feljelentést tettek egy rádióállomás ellen, a rendőrség nem folytatta le az eljárást – mutat rá az elnökség közleményében.

Hozzáteszik: az újabb ügy a nyilvánosság demokratikus működését befolyásolja, és ezzel korlátozhatja az információhoz való hozzáférés állampolgári jogait.