A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) szerint a kormány által az őszi parlamenti időszakban benyújtani tervezett, internetre vonatkozó leendő törvény ellentétes az Európai Unió vonatkozó irányelveivel, az internetes közösség szokásaival, valamint szükségtelen beavatkozás egy jól működő önszabályozási folyamatba.

A hazai vezető internetes tartalomszolgáltatók által februárban alapított egyesület csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Both Vilmos elnök és Braun Róbert alapító tag hangsúlyozták: az internettel kapcsolatos törvényeket csupán olyan mértékben kell és szabad módosítani, illetve szükséges új törvényeket alkotni, amennyiben azt az internetes gyakorlat, valamint az uniós irányelvekből fakadó jogharmonizációs kötelezettség feltétlenül indokolja.

Mint elmondták, a törvénytervezet rendeleti úton kívánja szabályozni például az informatikai biztonság követelményeit, a domainnevek, azaz az internetes címek magyarországi előírásait, és az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokat érintő elektronikus archiválás szabályait.

Az MTE kifogásolja, hogy a törvénytervezet szerint az e-mail címek tulajdonosai csak azután utasíthatják vissza a kéretlen, többségében különböző reklámokat tartalmazó elektronikus leveleket, ha már kaptak ilyet. Az MTE a kormánnyal szemben úgy gondolja, hogy a felhasználónak egyértelműen előre jeleznie kell: kíván-e egyáltalán ilyen kéretlen leveleket kapni.

Az egyesület véleménye szerint a domainnevekre vonatkozó szabályozás nemzetközi és magyarországi gyakorlata alapján szakmai szervezeteknek kell megalkotniuk a regisztráció szabályait, ebben a kormány szerepvállalása indokolatlan. Felhívták a figyelmet, hogy a tartalommal kapcsolatos szabályozás Magyarországon is az önszabályozás keretein belül működik, teljes összhangban az unió vonatkozó irányelveivel.

Az MTE támogatja a kormányt abban, hogy az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos törvénymódosításokat a parlamentnek benyújtsa, és felajánlja szakmai segítségét, hogy a törvényi szabályozás elősegítse az önszabályozás folyamatát.

Braun Róbert beszámolt arról is, hogy egyesületük megállapodást kötött a szerzői jogok közös jogkezelő szervezeteivel. Ennek alapján az MTE tagjai bevezetik az úgynevezett Értesítési és eltávolítási eljárást. A megállapodás értelmében az egyesület tagjai vállalják: amennyiben valamelyik jogkezelő szervezet – Artisjus, HUNGART, FILMJUS, MAHASZ – értesíti őket arról, hogy az ingyenes tárhelyszolgáltató oldalain nem jogtiszta művet helyeztek el, akkor azokat a tartalomszolgáltató azonnal eltávolítja és értesíti erről a művet elhelyező felhasználót. Amennyiben a felhasználó ezután úgy nyilatkozik, hogy rendelkezik az adott művek szerzői jogaival, úgy a tartalom visszakerül az oldalra és az eljárást a jogkezelő szervezet folytathatja a felhasználó ellen. Amennyiben nem kerül elő a felhasználó – hiszen általában ezek a szolgáltatások névtelenül is igénybe vehetők – egyszerűen törlik a tartalmat. A megállapodás nyomán a tartalomszolgáltatók mentesülnek a felhasználóik esetleges szerzői jogsértése okán őket terhelő felelősség alól, míg a szerzői jog tulajdonosai számára biztosított, hogy jogaik nem csorbulnak. A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy az Értesítési és eltávolítási eljárás az első ilyen megállapodások egyike Európában.

Az MTE-nek jelenleg az Index.hu Rt., az Axelero Rt., a Népszabadság Online, a Korridor, az econet.hu Rt. és a HVG Online Rt. internetes tartalomszolgáltatók a tagjai, ajánlásaikat azonban más tartalomszolgáltatók is figyelembe veszik.