Az országos tiszti főgyógyszerész szerint zavart okozhatott volna a patikák működésében a kamara által kezdeményezett nyári aláírásgyűjtés, ha nem rendelkezik az ívek visszavonásáról. Mindezt a külföldön tartózkodó Balázsné Molnár Borbála közölte az MTI-vel csütörtökön, reagálva az állampolgári jogok országgyűlési biztosának megállapítására.

Az ombudsman szerint az alkotmányban deklarált szabad véleménynyilvánítással és a panaszhoz való alkotmányos jogokkal összefüggésben visszásságot okozott az országos tiszti főgyógyszerész azon intézkedése, amely a gyógyszerek árrésével kapcsolatban a patikákban kihelyezett aláírásgyűjtő ívek haladéktalan visszavonására irányult.

Az országgyűlési biztos arról győződött meg, hogy az aláírásgyűjtés miatt a gyógyszerkiadással, a gyógyszerekről való tájékoztatással és minden egyéb gyógyszerészi feladattal összefüggő fennakadás nem történt, a szakfeladat akadályozására vonatkozó adat nem vetődött fel.

Balázsné Molnár Borbála ezzel összefüggésben megjegyezte: az általa átnézett dokumentumok szerint az ívek kihelyezése szabálytalan volt.

A patikákban csak olyan kiadványokat lehet közzétenni, amelyeket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) engedélyezett, a kamara pedig nem kérvényezte ezt az ívvel és a tájékoztatóval kapcsolatban.

Emlékeztetett: az akció kezdete után a megyékben és Budapesten a tiszti gyógyszerészek telefonon, illetve személyesen kérdezték meg a patikákat, hogy kitették-e az íveket.

A tiszti főgyógyszerész június végén arról számolt be, hogy az akkor lefolytatott vizsgálat szerint az ország patikáinak 80 százalékában a gyógyszerészek nem értettek egyet azzal, hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara tájékoztatóját és aláírásgyűjtő ívét kitegyék.

Lenkovics Barnabás a Magyar Gyógyszerész Kamara panasza alapján indított vizsgálatot az országos tiszti főgyógyszerész intézkedése ellen.

A kamara azért kezdett tiltakozó akcióba, mert a gyógyszerek árréséről szóló rendelet július 1-jétől 630 forintban rögzíti a 3.500 forint feletti készítmények után a patikákban maradó bevételeket.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az MTI megkeresésre közölte: az ombudsmani vizsgálatról szóló tájékoztatás áttanulmányozása után kíván annak megállapításaira reagálni.