Kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatai ellen, amelyekkel a testület hitelesítette a Magyar Szocialista Párt négy népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtő mintapéldányait – tudta meg az MTI Máthé Gábortól, az Országos Választási Bizottság elnökétől szerdán.

Az Alkotmánybíróság főtitkárságán arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a beadvány megérkezett a testülethez, és rövidesen napirendre tűzik az ügyet.

Az MTI-nek a választási bizottságtól származó információi szerint Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, volt alkotmánybíró nyújtott be kifogást az ügyekben, de az érintett az MTI megkeresésére nem kívánta elárulni, hogy ő-e a beadványozó.

A szocialisták a munkaidő megszervezése, a nyugdíjemelés módja, a hivatásos hadseregre való áttérés és a közoktatásban megszerezhető, ingyenes középfokú nyelvvizsga tárgyában juttattak el ügydöntő népszavazási kezdeményezést az OVB-hez, amely augusztus 21-én támogatta az aláírásgyűjtő mintapéldányok hitelesítését mind a négy kérdésben.

Az Alkotmánybírósághoz intézett kifogást az OVB-hez kell benyújtani, amely továbbítja azt a testülethez.

Máthé Gábor nem kívánt részleteket elárulni a panaszról, de annyit elmondott, hogy mind a négy kérdésben tartalmi kifogásokat fogalmazott meg az “érdekes jogdogmatikai okfejtéseket” adó, az MSZP-s kérdéseket népszavazásra alkalmatlannak tartó beadványozó.

Közölte még, hogy a hivatásos hadseregre való áttérést megfogalmazó kérdés kapcsán a korábban már hangoztatott érveléssel él az indítványozó, nevezetesen úgy véli, hogy alkotmánymódosítást igényelne, tehát nem bocsátható referendumra.

Az OVB május 21-én egyszer már hitelesítette az MSZP népszavazási kezdeményezését, de akkor a négy kérdés még egy aláírásgyűjtő íven szerepelt, ami miatt az Alkotmánybíróság július 9-i döntésével megsemmisítette az OVB határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet.

Ezt követően az MSZP – az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően – minden népszavazásra szánt kérdését külön-külön íven nyújtotta be, így a referendum kiírásához egyenként kétszázezer hitelesített aláírásra van szükség.

VASTAGH PÁL VÉLEMÉNYE

Vastagh Pált nem lepte meg, hogy kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz a Magyar Szocialista Párt népszavazási kezdeményezéseivel kapcsolatban, bár a szocialista képviselő remélte, hogy az Országos Választási Bizottság második döntése meggyőzi az alkotmányossági problémákat felvető kétkedőket.
A volt igazságügy-miniszter az MTI-nek szerdán elmondta: a kifogás hozzájárulhat az eljárás elhúzódásához, illetve ahhoz, hogy a társadalom akarata, véleménye a négy kérdésben rejtve maradjon.

A HISZ VÉLEMÉNYE

Az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult a Hadkötelezettek Ideiglenes Szövetségének (HISZ) ügyvezetője, kifogással élve az MSZP sor- és hivatásos katonaság tárgyában kezdeményezett népszavazás ellen.Varga Attila, nyugállományú alezredes, a HISZ ügyvezetője szerdán az MTI-hez is eljuttatta az Alkotmánybírósághoz küldött kifogást.

A dokumentumban a szervezet kéri: a testület állapítsa meg, hogy a szocialista kezdeményezés az alkotmányba ütközik, és utasítsa el annak népszavazásra bocsátását.

A nyugállományú alezredes indokai között jelezte: az alkotmány kimondja, hogy a haza védelme minden állampolgár kötelessége különbségtétel nélkül béke, rendkívüli, valamint szükségállapot között.

A sorkatonaság békeidőben történő megszüntetése diszkriminatív is – vélekedett a HISZ ügyvezetője.Hozzátette: a honvédelmi törvény szabályozása szerint a sorkatonaság része a hadkötelezettségnek, az pedig az általános honvédelmi kötelezettségnek.

Varga Attila megjegyezte azt is, hogy a fegyveres erők szabályozását, annak fogalmát kétharmados országgyűlési elfogadáshoz és nem népszavazáshoz köti az alkotmány.

– Köztársaságunk teljesen új alapokon nyugvó védelmének, új katonai koncepciójának kidolgozása, elfogadása, az ennek megfelelő Alkotmány és kapcsolódó törvények összehangolt megalkotása nélkül a jelenlegi rendszerbe belenyúlni alkotmányba ütköző, hazárdírozás – fogalmazott a HISZ ügyvezetője.