Elfogadták a bizottsági jelentést

Az Európa Parlament hivatalosan figyelmeztette az európai cégeket az amerikai Echelon lehallgatórendszer veszélyeire. A hét közepén Strassburgban elfogadott határozat felszólítja a vállalatokat, hogy védekezzenek a nemzetközi ipari kémkedéssel szemben, és működjenek együtt a kémelhárító szervezetekkel. A parlamenti képviselők elé a sokáig vizsgálódó Echelon-bizottság olyan jelentést terjesztett, amely megerősíti a nemzetközi lehallgatórendszer létét.

A nyilatkozattal az Európa Parlament képviselői arra szólították fel a tagállamokat, hogy hatékonyabb ellenlépéseket követeljenek a világkereskedelmi szervezettől (WTO) az gazdasági kémkedés visszaszorítására.

Az európai szerződésbe fel kívánnak venni egy olyan paragrafust, amely kifejezetten tiltja az ipari kémkedést. Az Echelon-bizottság jelentését ismertető Gerhard Schmid német SPD-képviselő kifejtette: nincs már kétség a kommunikációs csatornákat világszerte megcsapoló rendszer létezése felől. Az Echelon működtetésében az USA, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland, és Kanada titkosszolgálatai vesznek részt. Megbízható bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy a rendszer segítségével az USA nemzetközi ipari kémkedést folytat – állította a képviselő.

Mindezt fotók és felelős titkosszolgálati vezetők állásfoglalásai, illetve internetes kutatások erősítik meg. A bizottság ezért az európai cégeknek azt ajánlja, kivétel nélkül használjanak titkosítási eljárásokat a fontos emailek esetében, illetve az üzleti telefonbeszélgetések és faxüzenetek lebonyolításánál.

További részletek a Index cikkében