Az amerikai kormányzat képviselői bejelentették, hogy nem kívánnak semmilyen olyan jogi lépést tenni, melynek következtében esetlegesen fel kellene majd darabolni a világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cégét, a Microsoftot.

Kormányzati források szerint egyébként az elkövetkező két hétben a Microsoft, az Amerikai Igazságügyi Minisztérium és a Microsoftot perlő tizennyolc amerikai állam jogi képviselői többször is leülnek majd tárgyalni a Microsoft-per tárgyalására kirendelt bírónővel, Collen Kollar-Kotellyvel.

Az Igazságügyi Minisztérium által csütörtökön kiadott hivatalos nyilatkozatból kiderül, hogy a minisztérium nem kívánja elérni azt, hogy a Microsoftot esetlegesen feldarabolják operációs rendszereket és alkalmazásokat fejlesztő részekre, mint ahogy azt egy korábbi, azóta hatályon kívül helyezett bírósági határozat előírta. A nyilatkozatból az is kiderül, hogy a kormányzat nem kívánja újratárgyaltatni a Microsoft termékcsatolási ügyét, vagyis azt az ügyet, melyben az Internet Explorer webböngésző szoftvernek a Windows 95 és Windows 98 operációs rendszerekbe történő integrálását kifogásolták a vádlók.

A Microsoft vezetőit minden bizonnyal meglepték a cég számára mindenképpen kedvező minisztériumi nyilatkozatok, így Vivek Varma, a Microsoft szóvivője is csak annyit tudott mondani az üggyel kapcsolatban, hogy “Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Microsoft peres ügyeiben fennmaradt problémákat is minél előbb meg lehessen majd oldani”.

“Én nem vagyok jogi szakértő, azonban annyit tudok, hogy a Microsoft a peres ügyeit illetően már jó ideje hangoztatja, hogy tisztességes és minél gyorsabb megoldást szeretne. Bizton állíthatom, hogy a Microsoft továbbra is ezen az állásponton lesz” – nyilatkozta John Conners, a Microsoft egyik gazdasági vezetője, miután egy New York-i konferenciát követően informálták a minisztérium legfrissebb álláspontjáról.

Szakértők szerint kétségtelenül jó hír a Microsoft számára, hogy a feldarabolástól ezután már nem kell tartania, azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Microsoft egyéb peres ügyeit azért még nem felejtette el a bíróság.