Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb terrormerénylet-sorozatát követték el ismeretlen tettesek kedden eltérített utasszállító repülőgépekkel és pokolgépekkel. Az öngyilkos merényletek nyomán elpusztult Amerika egyik jelképe, a New York-i Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) két ikertornya, de terrortámadás érte az amerikai védelmi minisztériumot, a Pentagont is. A halálos áldozatok száma egyelőre ismeretlen, de félő, hogy ezrekről van szó.

Rudolph Giuliani, New York polgármestere egyelőre csak annyit közölt, hogy “szörnyűségesen sok ember vesztette életét”. Washington polgármestere szükségállapotot hírdetett városában. Kedden, helyi idő szerint a reggeli órákban egymás után, mindössze 18 perc eltéréssel két utasszállító repülőgép csapódott be a Világkereskedelmi Központ két ikertornyába: a tornyok nem sokkal később leomlottak. A 110 emeletes irodaházban a munkanapokon általában 50 ezren dolgoznak, de egyelőre nem tudni, vajon hányan váltak a terrorakció áldozatává – mint ahogy arról sincsenek adatok, hogy a tornyokban (amelyek tetején kilátó működik) éppen hány turista tartózkodott.

A két gép közül az egyik az American Airlines Bostonból Los Angelesbe tartó Boeing 767-ese volt, a másik pedig az United Airlines egyik Boeing-737-es gépe. Egy harmadik, szintén menetrend szerinti és nyilvánvalóan ugyancsak eltérített repülőgép – valószínűleg ez is az American Airlines gépe – a Pentagonra zuhant (az épület egyes részei összeomlottak), egy negyedik – az United Airlines Newarkból San Franciscóba tartó járata – pedig Pittsburgh közelében lezuhant. Egyelőre annyit hoztak nyilvánosságra, hogy a négy gépen összesen 266 ember utazott. Mint Kárpáti János, az MTI washingtoni tudósítója jelenti, a terrorakciók nyomán New York teljes káoszba fulladt, Washington pedig gyakorlatilag megbénult. Rudolph Giuliani New York-i polgármester felszólított mindenkit, aki nem a szervezett mentés résztvevője, hogy hagyja el Manhattan déli részét, ahol a központ található. Ezrek menekültek pánikszerűen észak felé. A közeli Greenwich Village St. Vincent nevű kórházában százakat ápolnak égési sebekkel.

Washingtonban elrendelték a szövetségi kormányzat összes székházának, így a Fehér Háznak és a Capitoliumnak a kiürítését, lezárták a metrót, munkaszünetet rendeltek el minden közhivatalban. Állítólag gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a külügyminisztérium épületénél is. A főváros kórházai önkéntes véradók jelentkezését várják. A New York-i magyar főkonzulátus és az ENSZ-misszió, valamint a washingtoni magyar nagykövetség munkatársai és a családtagok valamennyien egészségesek, nem esett bajuk a keddi terrorcselekményekben – tudta meg az MTI washingtoni tudósítója. A magyar főkonzulátusnak és az ENSZ-missziónak egyaránt helyet adó New York-i épület meglehetősen messze esik a Világkereskedelmi Központ épületétől. A tudósító olyan tájékoztatást kapott, hogy a magyar kiküldöttek közül mindenki biztonságban van. Ugyanilyen felvilágosítással szolgált a washingtoni magyar nagykövetség sajtóilletékese. George Bush amerikai elnök a terrorakciók időpontjában Floridában volt, de onnan nem Washingtonba, hanem Louisianába repült. Ennek ellenére a Fehér Ház környékén állig felfegyverzett katonai osztagok tűntek fel. Bush kijelentette, hogy az Egyesült Államok minden szükséges lépést megtesz az amerikai lakosság védelmére, és fel fogja kutatni, meg fogja büntetni a felelősöket. Azt is közölte, hogy fokozott harckészültségbe helyezték az amerikai erőket.

Az amerikai hatóságok lezárták az ország légterét minden polgári repülőgép előtt: ez az első alkalom, hogy az amerikai szövetségi légügyi hatóság, a FAA teljes, országos repülési tilalmat rendeljen el. A lépés nyomán – amelyet hamarosan követett az összes kanadai repülőtér lezárása is – a nagy európai légitársaságok sietve törölték amerikai járataikat. Bezárt Európa egyik legnagyobb légikikötője, a londoni Heathrow is, Izrael pedig lezárta légterét a külföldi repülőgépek előtt. A Malév New York-i és torontói járata at óceán felett visszafordult. A terrortámadások miatt az Egyesült államok északkeleti részén leállították a vonatforgalmat is. Ami az elkövetőket illeti, az Abu Dhabi televízió híre szerint a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért nevű csoportosulás magára vállalta a merényletet – ezt azonban később a szervezet cáfolta. A legfőbb gyanúsított egyébként Oszama bin Laden szaúdi származású terrorista vezető, aki az Egyesült Államok “első számú közellensége”, s aki három hete állítólag arra figyelmeztetett, hogy híveivel példa nélkül álló támadást intéz majd amerikai érdekek ellen Izrael támogatása miatt. A terrorakciók miatt kedden nem nyitottak ki az amerikai értékpiacok. Az olaj ára rövid idő alatt több mint 3 dollárral (27,45 dollárról 31,05 dollárra) emelkedett a londoni nemzetközi olajtőzsdén, de azután 30 dollár alá esett vissza. Az OPEC bejelentette: az amerikai cselekmények nem változtatnak a szervezet azon elhatározásán, hogy az OPEC garantálja az árstabilitást.