Megszüntette a nyomozást Schlecht Csaba és ismeretlen társai ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság – tájékoztatta közleményben az MTI-t kedden a BRFK Kommunikációs Osztálya. A közlés szerint a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Gazdaságvédelmi Osztálya közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt Schlecht Csaba és ismeretlen társai, csődbűntett és adócsalás alapos gyanúja miatt Schlecht Csaba ellen folytatott nyomozást. A büntetőeljárás eredményeképpen a rendőrség megállapította, hogy egy ismeretlen személy Kaya Ibrahim adatainak és nevének felhasználásával 13 gazdasági társaságban szerzett tulajdon- és irányítási jogot, majd miután a cégek bejelentett székhelyükről eltávoztak, nem teljesítettek adatszolgáltatási kötelezettséget, és tartozásaik behajthatatlanná váltak. A rendőrség a nyomozást annak érdekében is kiterjesztette, hogy megállapítsa, milyen más, a gazdálkodási kötelességeket és a gazdálkodás rendjét sértő, pénzügyi, illetve vagyon elleni bűncselekmények húzódhatnak meg az érintett gazdasági társaságok üzletrészeinek eladása mögött. A cégiratokból nem követhető az eladott cégek gazdasági tevékenysége; az adóhatóságtól érkezett adatok szerint az érintett társaságok többségének volt adótartozása, de ezek a társaságok folyószámláján szereplő önadózási bevallások hátralék összegei.

Az APEH szerint a Centum Kft.-nek 88.509.894 forint tartozása van nyilvántartva, melyből a büntetőjogilag értékelhető összeg 26.009.836 forint. Kaya Ibrahim nem szerepel az adóhatóság által nyilvántartott társaságokban. Schlecht Csaba tanúkihallgatása során elmondta, hogy a cégek üzletrészeit tőle egy számára ismeretlen, magát Kaya Ibrahim nevére kiállított útlevéllel igazoló személy vásárolta meg. Schlecht Csaba azt is elmondta, hogy egy általa ismeretlen személy jelent meg nála, akinek a társaságában lévő személy Kaya Ibrahimként mutatkozott be. Az Interpool tagállamokon keresztül a BRFK megállapította, hogy Kaya Ibrahim létező személy, Németországban él. Tanúkénti kihallgatása során elmondta, hogy Magyarországon csak átutazóban járt, magyar céget nem vásárolt, Schlecht Csabát nem ismeri. Írásszakértői vélemény szerint – melyet a szakértő csak valószínűsíthető fokozatban terjesztett elő – a kérdéses adásvételi szerződéseken szereplő “Kaya” aláírások a “bizonyossággal határos valószínűséggel” Kaya Ibrahim kezétől származnak. A közlemény leszögezi: nem bizonyítható, történt-e közokirat-hamisítás, illetve ha igen, ki követte el azt.

  • A rendelkezésre álló adatok alapján az érintett cégek tekintetében – a Centum Kft.-t kivéve – büntetőjogilag értékelhető körülményeket, vagyis valamely bűncselekmény összes törvényi tényállás elemét megállapítani nem lehetett – olvasható a közleményben. A Centum Kft.-vel kapcsolatban a rendelkezésre álló adatok alapján Schlecht Csabával szemben csődbűntett, illetve adócsalás bűntette volt megállapítható, ezért sor került gyanúsítotti kihallgatására; a Centum Kft. a gyanúsítás alapját képező cselekmények elkövetésekor nem rendelkezett vagyonnal, pedig a csődbűntett és az adócsalás törvényi feltétele, hogy a gazdálkodó szervezetnek legyen vagyona. A nyomozást megszüntető határozattal a felügyeletet gyakorló ügyészi szervezet egyetértett. Ha az elévülési időn belül az üggyel kapcsolatban újabb érdemi adat merül fel, úgy a nyomozás folytatására a rendőrség intézkedik.