Dick Cheney amerikai alelnök vasárnap, az NBC tévéhálózatnak adott nyilatkozatában ígéretet tett arra, hogy alaposan felülvizsgálják, milyen forrásokat használhat és milyen műveleteket hajthat végre a jövőben az amerikai titkosszolgálat a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Cheney szerint a Központi Hírszerző Ügynökségnek, a CIA-nek nagyobb önállóságot kellene adni annak eldöntéséhez, milyen fedett akciókat indítson a terroristák ellen. Az alelnök szavai arra való kormányzati reagálást tükröznek, hogy az elmúlt napokban, a keddi terrorcselekmények nyomán súlyos szemrehányások érték az Egyesült Államok hírszerzését az emberi hírszerzési források nem kellő mértékű kihasználása – a pusztán az “elektronikus hírszerzésre” való túlzott támaszkodás – miatt. Cheney külön kitért arra, hogy időnként hasznos lehet a terrorizmus elleni küzdelemben, ha a CIA “jellemtelen alakokat” tart ügynökfizetési listáján. (A jelenlegi szolgálati szabályzat tiltja “emberi jogok megsértőinek” a beszervezését.) “Piszkos és veszélyes terepen dolgoznak” – mondta az alelnök a terrorizmus ellen küzdő amerikai titkosszolgálati emberekről, és egyúttal teljes bizalmáról biztosította George Tenet CIA-igazgatót, akinek most – a kedden történtek után – többen a fejét követelik.

Colin Powell amerikai külügyminiszter még Cheney-nél is messzebb ment a titkosszolgálati eljárások felülvizsgálatát illetően, amikor arról beszélt – szintén vasárnap -, hogy minden hatályos utasítást átértékelnek. Ezen utasítások közül a média felhívja a figyelmet arra a Gerald Ford elnök által 1976-ban aláírt utasításra, amely megtiltja az amerikai különleges szolgálatoknak gyilkosságok elkövetését, illetve gyilkosságra irányuló összeesküvésben való részvételt. Arra a riporteri kérdésre egyébként, hogy a jelenleg érvényes amerikai jogszabályok, illetve a nemzetközi jog normái tiltják-e az Egyesült Államok ügynökeinek Oszama bin Laden megölését, Powell a következőképpen válaszolt: “Megítélésem szerint nem”.