Kedden áll bíróság elé Nógrádi Zsolt, aki – az ügyészség szerint – tavaly hamisan vádolta meg Pintér Sándort.

Az Országgyűlés olajbizottságának egykori tanúja tavaly ugyanis azt állította, hogy a belügyminiszter neve kapcsolatba hozható az olajjal, illetve szervezett bűnözéssel összefüggő cselekmények elkövetésével. Nógrádi emellett megvádolta Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt, Szabó Iván volt pénzügyminisztert és Boross Péter volt miniszterelnököt is. A vádban foglalt cselekményekért akár ötéves szabadságvesztés is kiszabható.

A vádirat szerint Nógrádi az azóta már megszüntetett parlamenti olajbizottság 2000. június 8-i zárt ülésén egy, a bizottságnál június 18-án írásban rögzített vallomásában, továbbá a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal előtt 2000. július-augusztusban többször előadta valótlan állításait. Az olajbizottság előtt Nógrádi valótlanul állította Pintér Sándorról, hogy 1993-96 között országos rendőrfőkapitányként többször megjelent Flaisz Ferenc vállalkozó érsekhalmi házában, s ott Nógrádi Zsolt édesapja és társai alkalmanként 25-50 millió forintot adtak a rendőrtábornoknak. Nógrádi olajbizottság előtt tett nyilatkozatai alapján Pallag László és Pancza István kisgazda országgyűlési képviselők feljelentést tettek. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal 2000. július 22-én meg is indította a büntetőeljárást, melyben Nógrádi további terhelő vallomásokat tett Pintér Sándorra. Az ügyészség a nyomozást néhány hét múlva bűncselekmény hiányában szüntette meg Pintér Sándor ellen.

Nógrádi öccse ellen egyébként hamarosan nemzetközi elfogatóparancsot adhat ki a rendőrség, ugyanis szeptember 13-án a rendőrség elrendelte Nógrádi Ádám körözését, mert alapos a gyanú arra, hogy megölte apjukat. Nógrádi József három éve tűnt el, a holttestét ez év augusztus végén találták meg a hatóságok.