Egységesen, csomagban kellene kezelni a gázközművagyon kompenzációjaként az önkormányzatok rendelkezésére bocsátott államkötvényeket – szorgalmazza a Települései Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ).

A szövetség ezért arra kéri a településeket, két héten belül nyilatkozzanak arról, közreműködnének-e egy ilyen akcióban. Amennyiben többségében egyetértő választ kapnak, bekérik az ajánlatokat a különböző pénzintézetekről. Minderre azért most kerül sor, mert szeptember 15-e volt a határidő arra, hogy az állam kifizesse a gázközművagyon kompenzációjának hátralévő részét. Korábban csupán a 10 millió forintnál kevesebb tételeket fizették ki teljes egészében. Az efölötti járandóságokból 10 milliót és a fennmaradó összeg 20 százalékát utalták ki az érintetteknek. A múlt pénteki határidőig a maradék egyik felét kellett készpénzben, a másik felét államkötvényben folyósítani a helyhatóságok számára.

A gázközművagyon eladásában 630 önkormányzat érintett. Ezek 1993 előtt értékesített vagyonuk után összességében 62 milliárd forintra jogosultak. Számukra korábban 18 milliárdot folyósítottak. A mostani határidőre 22 milliárdot fizetett ki az állam a helyhatóságoknak készpénzben, s ugyanennyit államkötvények révén. A TÖOSZ azért szorgalmazza az államkötvények egységes kezelését, mert ennek révén növelni lehetne azok értékét. Egy korábbi számítás szerint 50 milliárd forintos tétel esetén ez 2 milliárd forintos többletet is jelenthet – tudtuk meg Zongor Gábor főtitkártól. Több lehetőség kínálkozik az államkötvények egységes kezelésére. Elképzelhető, hogy eladják a banknak a csomagot. Járható út az is, hogy ez hitelalapként szolgálna. Így a gyakorta forráshiányos önkormányzatok könnyebben juthatnának banki pénzekhez költséges beruházásaik finanszírozásához.

A terv akkor lehetne eredményes, ha legalább annyi helyhatóság támogatná a kezdeményezést, hogy ennek révén a kibocsátott kötvények 60 százalékát csomagban lehetne kezelni. Valószínűsíthető azonban, hogy elsősorban a kisebb önkormányzatok jelentkeznek a megkeresésre – fogalmazott lapunknak Boda Boglárka, a TÖOSZ jogi szakértője. Pénzügyi szakértők szerint is előnyösebb lenne ez a megoldás az önkormányzatok számára. Amennyiben egy bankra bíznák egy ilyen kötvénycsomag kezelését, a pénzintézet vagyonkezelői feladatot kap, s az önkormányzat ennek révén aktív résztvevője lehet a tőkepiacnak. Lehetséges tehát, hogy a kötvény hozamán felül is regisztrálnak hozamot – mondta Nagy Márton, az ING Ingatlankezelő gazdasági elemzője. Előnyös ez az önkormányzat számára is.