Egy kecskeméti számítástechnikai cég négymillió forintra pereli a megyei kapitányságot, amiért januárban alapos gyanú hiányában tartottak házkutatást üzletükben.

Egy kecskeméti cég beperelte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot, amiért január végén alapos gyanú hiányában szoftverrazziát tartottak náluk. Kósa Jenő, a Raptor Kft. ügyvezető igazgatója az Indexnek elmondta: két rendőr és két szakértő jelent meg a számítástechnikai üzletükben egy biankó házkutatási paranccsal. Tollal kitöltötték a papírokat, majd szerzői és szomszédos jogok mégsértésének gyanújával lefoglaltak tíz írott CD-t. A nyomozás azonban hamar lezárult, mivel kiderült, a lemezek nem tartalmaztak illegális szoftvereket.

A kft. a rendőri eljárás miatt panaszt emelt, amit az ügyészség elfogadott, mivel a házkutatásnak nem voltak meg a törvényes feltételei – nyilatkozta az Indexnek Sándor László, a cég jogi képviselője. A rendőrség fellebbezett a döntés ellen, de a megyei ügyészség is elmarasztaló határozatot hozott. Ennek alapján személyiségi jogi pert indítottak a megyei kapitányság ellen, amely során négymillió forint nem vagyoni kártérítést követelnek.

Egy névtelen bejelentés alapján az összes környező számítástechnikai üzletben házkutatást akartak tartani a rendőrök, de a Raptornál kitört botrány miatt le kellett mondani a tervükről – véli Sándor László. Elmondása szerint a házkutatás déli tizenkét órakor az ügyfelek szeme láttára történt. A kártérítésre azért tartanak igényt, mert az alaptalanul gyanúval a cégvezető és a cég jó hírnevét is megsértették. A bíróság hétfőn tartotta az első tárgyalási napot, amelyen a rendőrök formai hibára hivatkoztak. Sándor László hangsúlyozta: erről szó sincs, hiszen az ügyészség is megállapította, hogy alapos gyanú hiányában törvénytelen volt a házkutatás.

Noha a rendőrség nem értett egyet az ügyészség döntésével, tudomásul vette – nyilatkozta az Indexnek Ferenczi László, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Álláspontjuk szerint törvényesen jártak el, és ezt a bíróság előtt is bizonyítják majd.