Két éve nem nyújtott be mérleget gazdálkodásáról az állami megrendeléseket elnyerő vállalkozás. A Fővárosi Cégbíróság az Index érdeklődése után határozta el, hogy felszólítást küld az Ezüsthajó Kft.-nek.

Két éve nem nyújtott be mérleget a cégbírósághoz a miniszterelnök útifilmjeit is készítő Ezüsthajó Kft. A bíróság öt lépcsőben szankcionálhatja a mérleget valamilyen okból be nem nyújtó céget: a felszólítástól a cégjegyzékből való törlésig széles a skála. A Fővárosi Cégbíróság az Index érdeklődése után határozta el, hogy felszólítást küld az Ezüsthajó Kft.-nek. A cég utoljára 1998-as gazdálkodásáról adott számot, de ebben még érdemleges adat nincs, hisz az év őszén alakult és a Magyar Televízió, illetve a Miniszterelnöki Hivatal csak 1999-től kezdte foglalkoztatni a céget. Május utolsó napjáig minden Magyarországon bejegyzett kft. köteles az előző évi gazdálkodásáról számot adni a cégbíróságnak mérlegének benyújtásával. Az Ezüsthajó Kft. két éve nem tett eleget ennek a kötelezettségének, hiszen a cég utoljára ’98-as eredményéről nyújtott be mérleget, ám ebben az évben még érdemleges gazdasági tevékenységet nem folytatott.

Az Ezüsthajó 1999. óta dokumentálja a miniszterelnök nyilvános szerepléseit, miután megnyerte az erre kiírt közbeszerzési pályázatot. Az Állami Számvevőszék jelentése szerint ezért a munkáért 2000-ben 277 millió forint utaltak át a számlájára. Szintén jelentős megrendeléseket kap a cég a Magyar Televíziótól. A kéthetente jelentkező húszperces Koffer című utazási magazinra adásonként 2 millió 240 ezer forintot fordítanak. Ugyanennyiért készítik műsoronként a Sikkes című divatmagazint, és 3 millió 360 ezer jár alkalmanként a Nem jogerős? című produkcióért. A hétköznaponként egyszer jelentkező 26 perces Millenniumi Mesékért 5 466 384 forintot fizet ki adásonként a Magyar Televízió.

Az Ezüsthajó Kft.-t Káel Csaba alapította, aki a Fidesz kampányát 1994-ben és 1998-ban egyaránt szervező Happy End Kft.-t is létrehozta. Káel és Fidesz ismerettsége azonban még a rendszerváltás előtti időkre nyúlik vissza. Káel Csabának ma papíron semmilyen tulajdona sincs az Ezüsthajó Kft.-ben, sem pedig a Happy Endben, ám mindkét cég tényleges irányítójaként tartják számon, Wermer Andrással, a kormányfő tanácsadójával egyetemben. Ha az Ezüsthajó Kft. közzé tenné mérlegeit, kiderülne: ezeken az állami megrendeléseken kívül van-e egyéb bevétele a cégnek, illetve az adófizetők pénzén kifizetett százmilliókból mekkora hasznot vall be. Az Ezüsthajó jelenlegi vezetője azonban külföldön tartózkodik, ezért nem állt módunkban megtudni, mennyi az annyi, és mi a késlekedés oka.

A Fővárosi Cégbíróságnak az Index jelentkezéséig nem tűnt fel, hogy az Ezüsthajó adós a gazdálkodási adataival, noha arra már a Heti Világgazdaság is felhívta a figyelmet 2001 áprilisában. Az Ezüsthajó ügyeit intéző cégbíró maga is konstatálta, hogy az Ezüsthajó nem tett eleget törvényi kötelezettségének, viszont azt is észlelte, hogy ebben az ügyben még semmilyen lépés nem történt. Azt viszont a Cégbíróságon nem tudták megmondani, hogyan maradhatott ki az Ezüsthajó abból a rendcsinálási akcióból, amelynek eredményeképpen felszólítások százait küldték ki egyszerre a mérlegeikkel adós cégeknek. Az eljáró cégbíró ugyanakkor jelezte, haladéktalanul intézkedik a törvénytelen helyzet felszámolásáról. Ez első lépcsőben egy felszólítást postáznak, amit ezután háromszor követhet pénzbírság, végső esetben pedig törlik a kft.-t a cégnyilvántartásból.