Októbertől minden biztosított munkavállaló értesítést kap nyugdíjjárulék-köteles keresetéről. A tervek szerint minden érintett egyetlen adatsort fog kapni. Ha a munkavállaló az információkkal nem ért egyet, elsőként foglalkoztatójától kérhet adategyeztetést. A jelenlegi nyugdíjrendszert kiegészítő alapok tisztítják majd meg, mondta el a szakminiszter.

Októbertől valamennyi társadalombiztosítással rendelkező munkavállaló értesítést kap az Országos Nyugdíjfolyósító Intézettől. Ebben a hivatal kizárólag azokról az adatokról tájékoztatja majd az érintettet, amelyről a foglalkoztató, törvényi kötelezettségének eleget téve tájékoztatta a területileg illetékes nyugdíj-biztosítási igazgatási szervet. Az értesítésben szerepelnie kell a nyugdíjbiztosítási szerveknél nyilvántartásba vett 2000. évi biztosítási időszaknak és a nyugdíjjárulék-köteles kereset összegének. Az elképzelések szerint minden címzett egyetlen értesítést fog kapni, függetlenül attól, hogy esetleg az egyes foglalkoztatók más és más területi nyugdíjbiztosítási szervhez tartoznak. Ez tartalmazza majd a 2000. év során érvényes valamennyi biztosított jogviszonyát.

A tájékoztatást az adatokat nyilvántartó hatóság számára írja elő a törvény: az érintetteknek módjuk van arra, hogy a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adatokat bármikor megismerhessék. A biztosítottaiknak kiküldött értesítés egyrészt eszköz a szürke- és a feketegazdaság ellen, ellenőrzést biztosít az érintettek számára, hogy pontosan milyen adatot közölt róla foglalkoztatója, s elősegítheti a nyugdíj-biztosítási nyilvántartás pontosítását. Ha pedig a biztosított a részére küldött adatokkal nem ért egyet, elsőként munkaadójától kérhet adategyeztetést. Õ pedig köteles az észrevételeket megvizsgálni és 15 napon belül írásbeli tájékoztatást adni: ha azokat jogosnak találta, adatszolgáltatását köteles módosítani. Harrach Péter szociális és családügyi miniszter szerint Medgyessy Péter szocialista kormányfőjelölt nyugdíjakkal kapcsolatos ígéreteinek teljesülése esetén az államháztartás összeomlana, és egy újabb Bokros-csomag bevezetésére lenne szükség. A miniszter erről egy nyugdíjasfórumon beszélt szerdán, Budapesten.

A szociális tárca vezetője a kormány nyugdíjreformmal kapcsolatos elképzelései kapcsán közölte: valamennyi munkavállaló számára önálló, egyéni számlát vezetnének be és így az érintettek követhetnék majd, hogy munkaadójuk valóban befizette-e a bérük után járó járulékokat. Harrach Péter elmondta még: a nyugdíjkorhatár is valamelyest elveszti majd jelentőségét, mert az új rendszer szerint már korábban is nyugdíjba lehetne menni. Igaz, ebben az esetben a nyugdíj összege is kevesebb lesz. A tárca vezetőjének tájékoztatása szerint a kormány az elképzelés megvalósulásától a feketegazdaság további szürkülését és a társadalmi igazságosság megerősödését várja. A jelenlegi nyugdíjrendszert egy szociális – és lehet, hogy egy rokkantsági – kiegészítő alap létrehozásával megtisztítják majd. A miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány novemberben egy korrekciós kiegészítéssel újra megemeli majd a nyugdíjakat.